House of Asia
Tikka Masala z jackfruitem i ciecierzycą Edyta Dyduch House of Asia

Tikka Masala z jackfruitem i ciecierzycą

30 min
4 porcje
łagodne
Warzywa Ryż Indyjska 15-30 minut

Jackfruit to prawdziwy hit kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Młody owoc konsystencją przypomina mięso i często wykorzystywany jest jako jego roślinny zamiennik. Teraz niezawodna Edyta Dyduch podjęła wyzwanie i przygotowała przepis na aromatyczną Tikka Masalę z dodatkiem jackfruita. Jeśli w  swojej diecie unikasz mięsa lub chcesz ograniczyć jego ilość to ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 250 ml Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
  • 50 g Pasty Tikka Massala House of Asia
  • 1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia
  • 565 g Zielonego jackfruita w kawałkach QF
  • 600 g Ryżu jaśminowego Lotus
  • 2 łyżki Oliwy z oliwek Gaea
  • 400 g ciecierzycy ze słoika
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • ½  czerwonej cebuli posiekanej w kostkę
  • ½  białej cebuli posiekanej w kostkę
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 2 łyżki kolendry posiekanej
  • sól
  • czarnuszka

Sposób przygotowania

  1. Jackfruita pokrój na cienkie plasterki. Dodaj przyprawę curry, 4 łyżki mleczka kokosowego, 1 łyżkę pasty Tikka Masala oraz szczyptę soli.
  2. W woku rozgrzej oliwę, podsmaż czerwoną i białą cebulę. Następnie dodaj jackfruita i podsmaż całość do miękkości składników. Dodaj pozostałą część opakowania pasty Tikka Masala, pozostałą część mleczka kokosowego, passatę pomidorową, pastę z czosnku, ciecierzycę, masło oraz kolendrę. Mieszaj i gotuj przez chwilę.
  3. Ryż przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
  4. Danie podawaj udekorowane czarnuszką i świeżą kolendrą.

Tu kupisz nasze produkty