House of Asia
Tofu satay z pastą bulgogi i sosem orzechowym Czarna Wisienka House of Asia

Tofu satay z pastą bulgogi i sosem orzechowym

30 min.
4 porcje
lekko pikantne

Satay z Tofu to pyszna wegetariańska wersja azjatyckiego dania. Koreańska Pasta bulgogi nadaje daniu aromatu i orientalnego szlifu. Jako dodatek do szaszłyków możesz użyć ryżu jaśminowego zaś całość przygotować np. na grillu elektrycznym. Przepis powstał przy współpracy z influencerką Czarna Wisienka.

5 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 50 g pasty Bulgogi
  • ½ łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek GAEA
  • 600 g tofu wędzonego pokrojone w dużą kostkę

Sos orzechowy:

  • 3 łyżki sosu sojowego jasny
  • 2 łyżeczki cukru kokosowego
  • 100 ml kremu kokosowego KARA
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 szalotka posiekana
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1 mała papryczka chili posiekana

 

Do podania:

  • Sezam biały
  • Sok z limonki
  • Słodki sos chili
  • Kilka liści kolendry

Sposób przygotowania

  1. W misce wymieszaj pastę Bulgogi i przyprawę curry. Wrzuć tofu i dokładnie natrzyj je marynatą. Odstaw do lodówki na 10 minut, a następnie nabij kawałki tofu na patyczki do szaszłyków.
  2. W garnuszku rozgrzej oliwę i podsmaż szalotkę, czosnek i papryczkę chili. Podsmaż przez 2-3 minuty, a następnie dodaj sos sojowy, masło orzechowe, cukier kokosowy i krem kokosowy. Dokładnie wymieszaj i dodaj sok z limonki. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż sataye z obu stron na złoty kolor.
  4. Gotowe sataye posyp sezamem i kolendrą. Podawaj z sosem orzechowym, sosem chili i sokiem z limonki.

Tu kupisz nasze produkty