House of Asia
Wegetariańska Tikka masala z zielonym jackfruitem House of Asia

Tikka Masala z zielonym jackfruitem

30 min.
4 porcje
pikantne

Popularne danie w indyjskim stylu, które przygotujesz już w pół godziny! Dzięki dodatkowi zielonego jackfruita jest w pełni wegańskie, przepyszne, a przy tym bogate w białko. Mleczko kokosowe dodaje całości niesamowitej kremowości, a liczne przyprawy – niepodrabialnego aromatu.

3.4 / 5. Ilość głosów: 5

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 1 łyżeczka Pasty Tikka Masala House of Asia
  • 1 puszka Mleczka kokosowego BIO 17-19% House of Asia
  • 565 g Zielonego jackfruita QF pokrojonego w kostkę  
  • 200 g Ryżu jaśminowego ugotowanego
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę 
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
  • 1 cebula pokrojona w pióra 
  • 4 łyżki pasty pomidorowej 
  • 3 łyżeczki oleju roślinnego 
  • ½ łyżeczki kurkumy 
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego 
  • ½ łyżeczki tartego imbiru 
  • ½ łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1 mały pęczek kolendry drobno posiekany
  • 1 mały pęczek natki pietruszki drobno posiekany
  •  
  • TIP: Zamiast czosnku możesz użyć około 2 łyżeczki naszej pasty z czosnku.
  • TIP: Zamiast imbiru możesz użyć około ½ łyżeczki naszej pasty z imbiru.

Sposób przygotowania

  1. W woku rozgrzej olej i podsmaż na nim marchewkę, cebulę, czosnek oraz jackfruita. Następnie przełóż wszystko do oddzielnego garnka.
  2. Na tym samym woku podsmaż kurkumę, kmin, imbir, cynamon i pastę pomidorową, a następnie dodaj mleczko kokosowe i doprowadź całość do wrzenia.
  3. Przelej sos do garnka z warzywami, wymieszaj i dopraw przyprawą Tikka Masala.
  4. Podawaj z ryżem, posypane natką pietruszki i kolendrą.

Tu kupisz nasze produkty