House of Asia
Zupa dyniowa z czerwonym curry i chorizo House of Asia

Zupa dyniowa z czerwonym curry i chorizo

35 min.
4 porcje
pikantne

Jesień niewątpliwie kojarzy się z dynią. My szczerze uwielbimy to warzywo za jej szerokie zastosowanie w kuchni. Przedstawiamy pomysł naszego szefa kuchni Jarka Owczarczyka na kremową zupę z dyni oraz chorizo w towarzystwie naszych niezastąpionych, aromatycznych produktów.

5 / 5. Ilość głosów: 10

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 400 ml Mleczka kokosowego 12-14% House of Asia
  • 2 łyżeczki Pasty z czosnek, imbiru i chili House of Asia
  • 2 łyżeczki Pasty curry czerwonej Kanokwan
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 0,5 kg dyni hokkaido
  • 0,2 kg obranej i pokrojonej w plastry marchewki
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 100 g kiełbasy chorizo pokrojonej w drobną kostkę.
  • 3 łyżki oleju
  • Sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej kolendry

Sposób przygotowania

  1. Warzywa ułóż na blasze do pieczenie, wymieszaj z oliwą i piecz do miękkości (około 15 minut) w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  2. Do garnka wlej bulion, dodaj upieczone warzywa, mleczko kokosowe pastę curry oraz pastę z imbiru, czosnku i chili, następnie zmiksuj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby przetrzyj zupę przez sito.
  3. Kiełbasę chorizo wrzuć na patelnię, na średni ogień i wytop z niej tłuszcz. Gorący krem z dyni podawaj z chrupiącym chorizo i kolendrą.      

Tu kupisz nasze produkty