House of Asia
Zupa dyniowa z żółtym curry i mleczkiem kokosowym House of Asia

Zupa dyniowa z żółtym curry i mleczkiem kokosowym

30 min.
2 porcje
łagodne

Sezon na dynie rozpoczęty, więc nie ma co zwlekać! Przedstawiamy pomysł na jesienną zupę z dyni, która w towarzystwie żółtego curry nabiera wyjątkowego, orientalnego charakteru oraz głębokiego aromatu. Wzbogacając krem z dyni o mleczko kokosowe nadasz mu idealnie gęstej konsystencji i subtelnego, delikatnie słodkiego smaku. Idealnie rozgrzewające danie na chłodne wieczory, niezależnie od pory roku. Wykorzystując wyłącznie 10 składników i pół godziny stworzysz danie na miarę szefa kuchni, a zupa dyniowa będzie stałym elementem Twojego menu. Do dzieła!

5 / 5. Ilość głosów: 3

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 400 ml mleczka kokosowego 5-7%
  • 4 łyżki pasty żółte curry
  • 2 łyżeczki pasty z chili, czosnku, imbiru
  • 1 łyżka pasty z imbiru
  • 700 g dyni (najlepiej Hokkaido) pokrojonej w kostkę
  • 2 duże marchewki pokrojone w plastry
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • pietruszka lub kolendra do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej olej i podsmaż pastę curry do uwolnienia się aromatu.
  2. Dodaj dynię, marchew, pastę z chili i pastę z imbiru, wlej bulion. Całość gotuj przez ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka. Zblenduj.
  3. Dodaj mleczko kokosowe, gotuj przez 5 minut i jeszcze raz zblenduj.
  4. Udekoruj pietruszką lub kolendrą.

TIP: Jeśli wybierzesz inną odmianę dyni niż Hokkaido, najpierw obierz ją ze skóry.

Tu kupisz nasze produkty