Kotlet schabowy Tonkatsu z surówką z kapusty

Kotlet schabowy – tradycyjny polski obiad w azjatyckiej odsłonie to ciekawa alternatywa dla popularnego i znanego każdemu polakowi dania.

Liczba porcji:

2

Czas: 50 min

Poziom:

Średni

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

  • 300 g schabu bez kości (2 kotlety)
  • 30 ml sosu teriyaki
  • 50 ml oleju; do smażenia
  • 1 jajko; roztrzepane na talerzu
  • 50 g panierki panko
  • 20 g maki pszennej
  • liście nori; pocięte nożyczkami na długie paski, do dekoracji
  • papryczka chili; pokrojona pod kątem w plastry, do dekoracji

Sos do mięsa

  • 2 łyżeczki czarnego octu ryżowego
  • 2 łyżeczki sosu chili z czosnkiem
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka sosu teriyaki

Surówka z kapusty
¼ główki białej kapusty;
poszatkowana

Dressing
20 ml octu ryżowego
60 ml wody
1 łyżeczka cukru kokosowego
szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Kotlety włóż do miski i zalej sosem Teriyaki. Marynuj przez 30 minut.
  2. W tym czasie przygotuj surówkę.
  3. Składniki dressingu wymieszaj w miseczce do całkowitego rozpuszczenia.
  4. Zalej kapustę i odstaw na 30 minut do przegryzienia się smaków.
  5. Składniki sosu do mięsa wymieszaj ze sobą i odstaw do przegryzienia się smaków.
  6. Porcje kapusty zawiń w paski nori, ułóż natalerzu i ozdób papryczką chili.
  7. Kotlety obtaczamy kolejno w mące, jajku i panierce panko.
  8. Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso na rumiany kolor. Zdejmij mięso z patelni iodłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  9. Kotlety pokrój na paski grubości2 cm i ułóż na talerzu.
  10. Całość podaj z wcześniej przygotowanym sosem.
Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI