
Azjatyckie wrapy z sosem Teriyaki

Szybkie, pyszne i pełne azjatyckich smaków – te wrapy to idealna opcja na lekki obiad lub kolację! Soczysty kurczak marynowany w sosie teriyaki, chrupiące kiełki fasoli mung i wyrazisty imbir tworzą doskonałą harmonię smaków. Całość podkręca pikantny sos sriracha wymieszany z kremowym majonezem. Zawijaj, kroj i ciesz się orientalnym smakiem w każdym kęsie!
Liczba porcji: 2
Czas: 10 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 50 ml Sosu Teriyaki House of Asia
- 100 g Kiełków fasoli Mung House of Asia
- 50 g Młodego imbiru do sushi różowego House of Asia
- 30 g Sosu Sriracha czerwone chili House of Asia
- 1 opakowanie Wrapów pszennych 20 cm Casa de Mexico
- 200 g piersi z kurczaka
- 100 g sałaty rzymskiej lub lodowej
- 1 ogórek zielony
- 20 g zielonej dymki lub liści kolendry
- 30 g majonezu
Sposób przygotowania
- Pierś z kurczaka zamarynuj w połowie sosu teriyaki, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Wystudź, pokrój w paski i wymieszaj z pozostałą ilością sosu teriyaki.
- W misce wymieszaj majonez z sosem sriracha.
- Wrapy podgrzej z każdej strony na suchej patelni.
- Sałatę poszatkuj, ogórka pokrój w długie paski, a kiełki fasoli dobrze odsącz.
- Wrapy posmaruj sosem, połóż sałatę, ogórka, imbir, odsączone kiełki, kurczaka oraz dymkę. Zwiń w ciasny rulon. Przed podaniem pokrój na mniejsze kawałki.
TIP: Do przygotowania dania możesz zamiast wrapów wykorzystać Papier ryżowy kolorowy do sajgonek i spring rolls House of Asia