Bento z klopsikami z indyka oraz z warzywami

Bento to tradycyjny japoński posiłek zawierający ryż, mięso oraz warzywa. Posiłek pakowany jest to pudełek i zabierany jako drugie śniadanie lub lunch do pracy czy szkoły. Ważnym elementem bento jest estetyczne ułożenie składników. Ładnie podane bento to wyraz szczerych i dobrych uczuć darzonych osobie dla której przygotowany został posiłek. Popularność bento przeniosła się poza granice Japonii i króluje nie tylko w krajach azjatyckich, ale również na innych kontynentach.
Nasze bento zostało przygotowane na bazie warzyw, ryżu oraz małych i smacznych klopsików z indyka z dodatkiem sosu sojowego.

Liczba porcji:

3

Czas: 30 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 400 g mielonego mięsa indyka
  • 50 g marchewki startej na drobnych oczkach
  • 30 g cebuli drobno posiekanej
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 300 g ryżu ugotowanego
  • 240 g brokułu ugotowanego
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • plasterki marchewki i czarny sezam do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Na wolnym ogniu usmaż cebulę z czosnkiem i marchewką około 5 min.
  2. W misce wymieszaj mięso z jajkiem, mąką, sosem sojowym i usmażonymi warzywami.
  3. Z gotowej masy przygotuj 18 kuleczek.
  4. Kuleczki smaż na patelni, następnie zalej wodą, około 1cm, przykryj i duś na małym ogniu ok 10 min.
  5. Podawaj z ryżem i ugotowanymi brokułami. Udekoruj plasterkami marchewki i czarnym sezamem.

Polecane produkty

 

Polecane przepisy

 
Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI