Kuchnia fusion

Bento z klopsikami z indyka oraz z warzywami

Bento to tradycyjny japoński posiłek zawierający ryż, mięso oraz warzywa. Posiłek pakowany jest to pudełek i zabierany jako drugie śniadanie lub lunch do pracy czy szkoły. Ważnym elementem bento jest estetyczne ułożenie składników. Ładnie podane bento to wyraz szczerych i dobrych uczuć darzonych osobie dla której przygotowany został posiłek. Popularność bento przeniosła się poza granice Japonii i króluje nie tylko w krajach azjatyckich, ale również na innych kontynentach.
Nasze bento zostało przygotowane na bazie warzyw, ryżu oraz małych i smacznych klopsików z indyka z dodatkiem sosu sojowego.

Liczba porcji:

3

Czas: 30 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

2 łyżki sosu sojowego jasnego
400g mielonego mięsa indyka
50g marchewki startej na drobnych oczkach
30g cebuli drobno posiekanej
1 ząbek czosnku drobno posiekany
2 łyżki mąki
1 jajko
300g ryżu ugotowanego
240g brokułu ugotowanego
2 łyzki oleju roślinnego do smażenia
Plasterki marchewki i czarny sezam do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Na wolnym ogniu usmaż cebulę z czosnkiem i marchewką około 5 min.
  2. W misce wymieszaj mięso z jajkiem, mąką, sosem sojowym i usmażonymi warzywami.
  3. Z gotowej masy przygotuj 18 kuleczek.
  4. Kuleczki smaż na patelni, następnie zalej wodą, około 1cm, przykryj i duś na małym ogniu ok 10 min.
  5. Podawaj z ryżem i ugotowanymi brokułami. Udekoruj plasterkami marchewki i czarnym sezamem.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony