Bibimbap z kurczakiem bulgogi

Legendarna potrawa w kuchni koreańskiej? Oczywiście mowa o Bibimbap, które składa się z ryżu z warzywami, mięsem, jajkiem i przyprawą z pasty chilli. Odkryjcie wariacje naszego Szefa Kuchni na tę potrawę.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 79

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 60 min

Ostrość:
Lekko pikantne

Składniki

1 saszetka Pasty Bulgogi średnio-ostrej House of Asia

200 g ugotowanego wcześniej Ryżu do sushi House of Asia

50 ml Oleju z prażonego sezamu House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

3-4 łyżki uprażonego wcześniej Białego Sezamu House of Asia

1 łyżka Octu ryżowego House of Asia

160 g Kiełków fasoli Mung House of Asia

50 g namoczonych wcześniej i pokrojonych w plasterki Grzybów Shiitake House of Asia

1 słoiczek Pasty z czosnku House of Asia lub 5-6 łyżek posiekanego drobno czosnku

400 g piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie plasterki

100 g zielonej dymki

50 g fasolki szparagowej

50 g marchewki pokrojonej w zapałki

100 g cukinii pokrojonej w półplastry

100 g ogórka pokrojonego w cienkie plasterki

4 jajka

100 g gotowego kimchi

Pieprz czarny i sól do smaku

2-3 łyżki oleju do smażenia

 

Sos:

3 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego Gochujang bulgogi BBQ O’Food 

1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia

1 łyżka Oleju z prażonego sezamu House of Asia

1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia 2 drobno posiekane ząbki czosnku

1 łyżka miodu

3 łyżki przegotowanej wody

Sposób przygotowania

1. Kurczaka wymieszaj z pastą bulgogi i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. W miseczce połącz ze sobą wszystkie składniki sosu.

2. Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do jego przygotowania będzie Ci potrzebny Sos do ryżu do sushi House of Asia).

3. Plastry ogórka posól, odstaw na 10 minut, następnie odsącz, osusz i przełóż do miski, dodaj łyżkę sezamu, łyżeczkę oleju z prażonego sezamu oraz łyżkę octu ryżowego, wymieszaj, odstaw na bok.

4.Kiełki wypłucz pod bieżącą wodą. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju z prażonego sezamu i podsmaż łyżkę pasty z czosnku oraz kiełki, całość dopraw 2 łyżkami sosu ostrygowego, smaż 2 minuty cały czas mieszając. Pod koniec dodaj 2 łyżki zielonej dymki, sól i pieprz do smaku, wymieszaj, odłóż na bok.

5. Grzyby podsmaż na rozgrzanej łyżce oleju, dodaj 2 łyżki sosu sojowego jasnego, 2 łyżki pasty z czosnku, smaż 3-4 minuty, aż grzyby się zarumienią. Pod koniec dolej 2 łyżki oleju z prażonego sezamu i smaż jeszcze przez minutę, posyp odrobiną sezamu, odstaw na bok.

6. Na tej samej patelni, rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cukinię, łyżkę pasty z czosnku, sól i smaż przez około 2 minuty. Następnie dodaj łyżkę oleju z prażonego sezamu, łyżkę posiekanej dymki oraz łyżeczkę sezamu, wymieszaj, odłóż na bok.

7. Na ponownie rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju z prażonego sezamu, dodaj marchewkę, smaż minutę cały czas mieszając, pod koniec dodaj łyżkę pasty z czosnku oraz sól, wymieszaj i odstaw na bok.

8. W osolonej wodzie gotuj przez kilka minut fasolkę, następnie odcedź i wrzuć na rozgrzaną patelnię, dodaj łyżkę pasty z czosnku, łyżkę oleju z prażonego sezamu, posyp sezamem, wymieszaj, odstaw.

9. Ponownie, na tę samą patelnię wlej olej i smaż zamarynowanego kurczaka przez 5-6 minut na średnim ogniu, aż sos delikatnie odparuje.

10. Ostatnim krokiem jest usmażenie jajek sadzonych. 

11. Do 4 miseczek rozłóż po równo ryż, kimchi i pozostałe dodatki, na samym końcu jajko i całość polej przygotowanym wcześniej sosem, posyp pozostałym sezamem oraz dymką.

TIP: Do przygotowania dania możesz również wykorzystać Ryż jaśminowy Lotus Rice lub ryż basmanti. 

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Sos do ryżu do sushi 200ml House of Asia

Sos do ryżu do sushi 200 ml

Nowość
Bestseller
Ryż do sushi 500g House of Asia

Ryż do sushi 500 g

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Pasta z czosnku 120g House of Asia

Pasta z czosnku 120 g

Nowość
Bestseller
Grzyby Shiitake 30g House of Asia

Grzyby Shiitake 30 g

Nowość
Bestseller
Kiełki fasoli mung 330g House of Asia

Kiełki fasoli Mung 330 g

Nowość
Bestseller
Sos ostrygowy 165g House of Asia

Sos ostrygowy 165 g

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI