Bibimbap z kurczakiem bulgogi
Legendarna potrawa w kuchni koreańskiej? Oczywiście mowa o Bibimbap, które składa się z ryżu z warzywami, mięsem, jajkiem i przyprawą z pasty chilli. Odkryjcie wariacje naszego Szefa Kuchni na tę potrawę.
Liczba porcji: 4
Czas: 60 min
Ostrość:
Lekko pikantne
Składniki
1 saszetka Pasty Bulgogi średnio-ostrej House of Asia
200 g ugotowanego wcześniej Ryżu do sushi House of Asia
50 ml Oleju z prażonego sezamu House of Asia
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
3-4 łyżki uprażonego wcześniej Białego Sezamu House of Asia
1 łyżka Octu ryżowego House of Asia
160 g Kiełków fasoli Mung House of Asia
50 g namoczonych wcześniej i pokrojonych w plasterki Grzybów Shiitake House of Asia
1 słoiczek Pasty z czosnku House of Asia lub 5-6 łyżek posiekanego drobno czosnku
400 g piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie plasterki
100 g zielonej dymki
50 g fasolki szparagowej
50 g marchewki pokrojonej w zapałki
100 g cukinii pokrojonej w półplastry
100 g ogórka pokrojonego w cienkie plasterki
4 jajka
100 g gotowego kimchi
Pieprz czarny i sól do smaku
2-3 łyżki oleju do smażenia
Sos:
3 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego Gochujang bulgogi BBQ O’Food
1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
1 łyżka Oleju z prażonego sezamu House of Asia
1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia 2 drobno posiekane ząbki czosnku
1 łyżka miodu
3 łyżki przegotowanej wody
Sposób przygotowania
1. Kurczaka wymieszaj z pastą bulgogi i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. W miseczce połącz ze sobą wszystkie składniki sosu.
2. Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do jego przygotowania będzie Ci potrzebny Sos do ryżu do sushi House of Asia).
3. Plastry ogórka posól, odstaw na 10 minut, następnie odsącz, osusz i przełóż do miski, dodaj łyżkę sezamu, łyżeczkę oleju z prażonego sezamu oraz łyżkę octu ryżowego, wymieszaj, odstaw na bok.
4.Kiełki wypłucz pod bieżącą wodą. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju z prażonego sezamu i podsmaż łyżkę pasty z czosnku oraz kiełki, całość dopraw 2 łyżkami sosu ostrygowego, smaż 2 minuty cały czas mieszając. Pod koniec dodaj 2 łyżki zielonej dymki, sól i pieprz do smaku, wymieszaj, odłóż na bok.
5. Grzyby podsmaż na rozgrzanej łyżce oleju, dodaj 2 łyżki sosu sojowego jasnego, 2 łyżki pasty z czosnku, smaż 3-4 minuty, aż grzyby się zarumienią. Pod koniec dolej 2 łyżki oleju z prażonego sezamu i smaż jeszcze przez minutę, posyp odrobiną sezamu, odstaw na bok.
6. Na tej samej patelni, rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cukinię, łyżkę pasty z czosnku, sól i smaż przez około 2 minuty. Następnie dodaj łyżkę oleju z prażonego sezamu, łyżkę posiekanej dymki oraz łyżeczkę sezamu, wymieszaj, odłóż na bok.
7. Na ponownie rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju z prażonego sezamu, dodaj marchewkę, smaż minutę cały czas mieszając, pod koniec dodaj łyżkę pasty z czosnku oraz sól, wymieszaj i odstaw na bok.
8. W osolonej wodzie gotuj przez kilka minut fasolkę, następnie odcedź i wrzuć na rozgrzaną patelnię, dodaj łyżkę pasty z czosnku, łyżkę oleju z prażonego sezamu, posyp sezamem, wymieszaj, odstaw.
9. Ponownie, na tę samą patelnię wlej olej i smaż zamarynowanego kurczaka przez 5-6 minut na średnim ogniu, aż sos delikatnie odparuje.
10. Ostatnim krokiem jest usmażenie jajek sadzonych.
11. Do 4 miseczek rozłóż po równo ryż, kimchi i pozostałe dodatki, na samym końcu jajko i całość polej przygotowanym wcześniej sosem, posyp pozostałym sezamem oraz dymką.
TIP: Do przygotowania dania możesz również wykorzystać Ryż jaśminowy Lotus Rice lub ryż basmanti.