California maki z awokado i surimi

California maki to popularna forma sushi, która została stworzona poza Japonią i stała się jednym z najbardziej rozpoznawalnych rodzajów maki sushi na świecie. Sięgnijcie po sprawdzony przepis od naszego Szefa Kuchni.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 47

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 15 min + ugotowanie ryżu

Ostrość:
łagodne

Składniki

250 g Ryżu do sushi House of Asia

4 Liście Nori alg morskich House of Asia

½ łyżeczki Sezamu czarnego House of Asia

 ½ łyżeczki Sezamu białego House of Asia

4 paski Rzodkwi marynowanej Daikon House of Asia

8 paluszków surimi

1 dojrzałe awokado pokrojone w paski

Kilka liści sałaty karbowanej

Kilka gałązek szczypioru

 

Do podania:

Pasta wasabi House of Asia

Sos sojowy do sushi Premium House of Asia

Młody imbir do sushi różowy lub biały House of Asia

Sposób przygotowania

1.       Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do jego przyrządzenia będzie Ci również potrzebny Sos do ryżu do sushi House of Asia). Przepis jak ugotować ryż do sushi znajdziesz TUTAJ>

2.       Matę bambusową owiń folią spożywczą. Liść nori połóż na macie błyszczącą stroną do dołu i rozłóż na nim ryż zostawiając około 2 centymetry marginesu z jednej strony.

3.       Ryż posyp białym i czarnym sezamem, a następnie odwróć na drugą stronę tak, aby ryż dotykał maty, a nori było na wierzchu.

4.       Na nori ułóż sałatę, szczypior, awokado, surimi oraz diakona, następnie pozostawiony margines zwilż lekko wodą i zwiń rolkę.

5.       Sushi pokrój na 6 kawałków i podawaj z sosem sojowym, pastą wasabi i imbirem.

 

TIP: Pamiętaj o tym, aby nóż zawsze był czysty, ostry i lekko wilgotny, tak aby ryż się do niego nie przyklejał.

TIP: Do przygotowania ryżu zamiast gotowego sosu możesz użyć octu ryżowego połączonego z cukrem: rozpuść 6 łyżek cukru w 150 ml Octu ryżowego House of Asia (możesz delikatnie go podgrzać) i wymieszaj z 500 g ryżu do sushi

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos do ryżu do sushi 200ml House of Asia

Sos do ryżu do sushi 200ml

Nowość
Bestseller
Ryż do sushi 400g House of Asia

Ryż do sushi 400g

Nowość
Bestseller
Pasta Wasabi 43g House of Asia

Pasta Wasabi 43g

Nowość
Bestseller
Czarny sezam 50g House of Asia

Sezam czarny 50g

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50g

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI