
Chrupiące futomaki z łososiem w tempurze

Dziś mamy dla Was kolejny przepis na przepyszne sushi – tym razem na chrupiące futomaki z łososiem w tempurze! Z pomocą tempury House of Asia, wykonanie go wcale nie jest trudne. Do dzieła!
Liczba porcji: 4
Czas: 45 min.
Poziom trudności:
Ostrość:
Składniki
- 400 g ryżu do sushi
- 6 listków nori, przecięte w połowie w pionie
- 120 ml octu ryżowego
- 150 g panierki do tempury
- 5 łyżek cukru
- 150 g polędwicy z łososia, pokrojonej
- w paski na szerokość listków nori
- 1 świeży ogórek, bez nasion, pokrojony
- w 7 cm cienkie słupki
- 6 łyżek serka śmietankowego
- 500 ml oleju, do smażenia
- Mata bambusowa zawinięta w folię spożywczą
- sos sojowy Premium
Sposób przygotowania
- Ryż przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i zalewamy sosem do sushi.
- Listek nori kładziemy pionowo na macie (błyszczącą stroną do dołu) i układamy na nim ryż, zostawiając od góry pusty pasek szerokości 1 c m.
- Przy dolnej krawędzi smarujemy ryż warstwą serka. Na nim układamy łososia i ogórka. Zwijamy delikatnie rulon.
- Tempurę przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W rondel ku rozgrzewamy olej.
- Rulon panierujemy najpierw w suchej tempurze, następnie maczamy go już w przygotowanej tempurze. Wrzucamy go na rozgrzany do 180º C olej. Smażymy przez 2 minuty i natychmiast wyjmujemy na papierowy ręcznik.
- Przekładamy na deskę. Za pomocą ostrego noża, gotową rolkę kroimy na 5 kawałków. Gotowe sushi podajemy z sosem sojowym.