Chrupiące futomaki z łososiem w tempurze

Dziś mamy dla Was kolejny przepis na przepyszne sushi – tym razem na chrupiące futomaki z łososiem w tempurze!  Z pomocą tempury House of Asia, wykonanie go wcale nie jest trudne. Do dzieła!

Liczba porcji:

4

Czas: 45 min.

Poziom:

Poziom:

Składniki

  • 400 g ryżu do sushi
  • 6 listków nori, przecięte w połowie w pionie
  • 120 ml octu ryżowego
  • 150 g panierki do tempury
  • 5 łyżek cukru 
  • 150 g polędwicy z łososia, pokrojonej
  • w paski na szerokość listków nori
  • 1 świeży ogórek, bez nasion, pokrojony
  • w 7 cm cienkie słupki
  • 6 łyżek serka śmietankowego
  • 500 ml oleju, do smażenia
  • Mata bambusowa zawinięta w folię spożywczą
  • sos sojowy Premium

Sposób przygotowania

  1. Ryż przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i zalewamy sosem do sushi.
  2. Listek nori kładziemy pionowo na macie (błyszczącą stroną do dołu) i układamy na nim ryż, zostawiając od góry pusty pasek szerokości 1 c m.
  3. Przy dolnej krawędzi smarujemy ryż warstwą serka. Na nim układamy łososia i ogórka. Zwijamy delikatnie rulon.
  4. Tempurę przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W rondel ku rozgrzewamy olej.
  5. Rulon panierujemy najpierw w suchej tempurze, następnie maczamy go już w przygotowanej tempurze. Wrzucamy go na rozgrzany do 180º C olej. Smażymy przez 2 minuty i natychmiast wyjmujemy na papierowy ręcznik.
  6. Przekładamy na deskę. Za pomocą ostrego noża, gotową rolkę kroimy na 5 kawałków. Gotowe sushi podajemy z sosem sojowym.
...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Makaron Chow Mein po azjatycku

Grillowany kurczak po tajsku z ananasem SMYK

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI