
Dhal z soczewicy

Ekspresowe, sycące i mega zdrowe! Dhal z soczewicy – bomba roślinnego białka, pełen smaku i przypraw, które robią robotę. Idealny comfort food w wersji fit!
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min
Ostrość:
Umiarkowane
Składniki
2-3 łyżeczki Przyprawy garam masala House of Asia
400 ml Mleczko kokosowe 17 – 19 % House of Asia
250 g czerwonej soczewicy
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
1 łyżeczka imbiru drobno pokrojonego
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki płatków chili
400 g pomidorów z puszki
700 ml bulionu warzywnego
100 g szpinaku baby
2 łyżki soku z limonki
50 g kolendry drobno pokrojonej
3 łyżki oliwy z oliwek
Sól do smaku
Sposób przygotowania
- Do garnka o grubym dnie wlej oliwę. Podsmaż cebulę, imbir oraz czosnek. Dodaj wszystkie przyprawy oraz soczewicę i smaż przez chwilę ciągle mieszając. Wlej pomidory, wymieszaj i zalej gorącym bulionem. Gotuj całość przez 8-10 minut na średniej mocy. Następnie dodaj mleczko kokosowe i gotuj do miękkości.
- Dopraw do smaku solą oraz sokiem z limonki. Przed podaniem dodaj szpinak i kolendrę.