Dorada w mleku kokosowym
Liczba porcji: 4
Czas: 20 min + 20 pieczenia
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 4 dorady; oczyszczone i umyte
- sok z 1 limonki
- 400 ml mleczka kokosowego 12-14%
- 40 ml sosu sojowego jasnego
- 2 szalotki; pokrojone w cienkie krążki
- 1,5 łyżki pasty miso dashi
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu; ziarna
- 0,5 pęczka natki pietruszki sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Ryby osusz i natnij w równą kratkę. Oprósz solą oraz pieprzem i skrop sokiem z limonki.
- Do wnętrza ryby włóż gałązki natki pietruszki.
- Do rondelka wlej mleko kokosowe i dodaj sos sojowy, pastę miso, pieprz. Całość zagotuj.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Ryby przełóż do głębszej blaszki wyłożonej pergaminem.
- Zalej ryby przygotowaną marynatą, a na wierzch ułóż krążki szalotki.
- Dorady piecz 18-20 minut.
- Rybę podawaj polaną sosem.