Grillowany zielony jackfruit w sosie Teryiaki
Jackfruit to odkrycie kuchni wegańskiej. Jego niedojrzałe owoce mają smak i konsystencje podobną do mięsa, dlatego mogą być jego świetnym zamiennikiem. Jeśli unikasz mięsa w swojej diecie to koniecznie spróbuj przepisu szaszłyki z jackfruitem, tofu i cebulką z dodatkiem aromatycznego sosu Teriyaki. Smacznego!
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
- 4 łyżki sosu Teriyaki
- 565 g zielonego jackfruita pokrojonego w kostkę
- 250 g tofu pokrojonego w kostkę
- 1 duża cebula pokrojona w grubą kostkę
- Patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania
- Jackfruita przełóż na sitko i opłucz pod bieżącą wodą. Następnie osusz i pokrój.
- Tofu osusz i pokrój w kostkę 1 cm na 3 cm. Cebule pokrój.
- Przygotowane składniki nadziej na patyczki do szaszłyków w następującej kolejności: cebula, tofu, jackfruit, i ponownie cebula tofu, jackfruit .
- Za pomocą pędzelka posmaruj przygotowane szaszłyki sosem Teriyaki. Grilluj na rumiany kolor, co jakiś czas powtarzając smarowanie sosem.