Indyk w sosie z pomarańczy i imbirem

Marynowane mięso w ognistym sosie sambal olelek i słodko-kwaśnej pomarańczy sprawi, że Twoje kubki smakowe przeniosą się do najskrytszych zakątków Azji.

Oceń przepis, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 35 min.

Poziom trudności:

Ostrość:

Składniki

  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 50 g sosu chili Sambal Oelek
  • 2 łyżeczki pasty z imbiru lub 3 cm świeżego drobno posiekanego
  • 50 g białej części pora pokrojonej w zapałki
  • 2 pomarańcze
  • 1 średnia marchewka pokrojona w zapałki
  • 2 średnie cebule pokrojone w piórka
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj sos sojowy z imbirem, sosem chili sambal oelek i startą skórką z 1 pomarańczy. W przygotowanym sosie zamarynuj indyka.
  2. Pomarańczę obierz i pokrój mniejsze cząstki, przełóż do miski i wymieszaj z wyciśniętym sokiem z drugiej pomarańczy oraz mąką kukurydzianą.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, podsmaż indyka na rumiany kolor, dodaj marchewkę, cebulę oraz pora. Całość smaż jeszcze przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj sos pomarańczowy, całość dobrze wymieszaj i posyp kolendrą i sezamem. Podawaj od razu.

Do podania:

Do podania Makaron chow mein, makaron mie, soba lub ryż jaśminowy

...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

NASZE MARKI