Indyk w sosie z pomarańczy i imbirem

Marynowane mięso w ognistym sosie sambal olelek i słodko-kwaśnej pomarańczy sprawi, że Twoje kubki smakowe przeniosą się do najskrytszych zakątków Azji.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 5

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 35 min.

Ostrość:

Składniki

  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 50 g sosu chili Sambal Oelek
  • 2 łyżeczki pasty z imbiru lub 3 cm świeżego drobno posiekanego
  • 50 g białej części pora pokrojonej w zapałki
  • 2 pomarańcze
  • 1 średnia marchewka pokrojona w zapałki
  • 2 średnie cebule pokrojone w piórka
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj sos sojowy z imbirem, sosem chili sambal oelek i startą skórką z 1 pomarańczy. W przygotowanym sosie zamarynuj indyka.
  2. Pomarańczę obierz i pokrój mniejsze cząstki, przełóż do miski i wymieszaj z wyciśniętym sokiem z drugiej pomarańczy oraz mąką kukurydzianą.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, podsmaż indyka na rumiany kolor, dodaj marchewkę, cebulę oraz pora. Całość smaż jeszcze przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj sos pomarańczowy, całość dobrze wymieszaj i posyp kolendrą i sezamem. Podawaj od razu.

Do podania:

Do podania Makaron chow mein, makaron mie, soba lub ryż jaśminowy

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Makaron Chow Mein 250g House of Asia

Makaron Chow Mein 250g

Nowość
Bestseller
Makaron Mie 250g House of Asia

Makaron Mie 250g

Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150ml

Nowość
Bestseller
Pasta z imbiru 120g House of Asia

Pasta z imbiru 120g

Nowość
Bestseller
Sos chili Sambal Oelek 240g House of Asia

Sos chili Sambal Oelek 240g

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI