Kaburamaki sushi z łososiem, tykwą i awokado
Sięgnijcie po pyszne Kaburamaki czyli sushi z łososiem tykwą marynowaną i awokado na wierzchu. Dopełnieniem smaku będzie Sos sojowy Premium.
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min
Ostrość:
łagodne
Składniki
250 g Ryżu do sushi House of Asia
2 Liście Nori alg morskich House of Asia przekrojone na pół
4 paski Kanpyo tykwy marynowanej House of Asia
150-200 g świeżego łososia pokrojonego w szerokie cienkie plastry
1 dojrzałe awokado pokrojone w cienkie i szerokie plastry
4 paluszki surimi
75 g serka Philadelphia
½ ogórka wydrążonego i pokrojonego w długie słupki
½ marchewki pokrojonej w długie i cienkie słupki
Do podania:
Sos sojowy do sushi Premium House of Asia
Młody imbir do sushi różowy lub biały House of Asia
Sposób przygotowania
1. Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do jego przyrządzenia będzie Ci również potrzebny Sos do ryżu do sushi House of Asia). Przepis jak ugotować ryż do sushi znajdziesz TUTAJ>
2. Matę bambusową owiń folią spożywczą. Połowę liścia nori połóż na macie błyszczącą stroną do dołu i nałóż ryż rozciągając go na całym liściu, następnie odwróć ryżem do dołu.
3. Rozsmaruj serek, ułóż paluszka krabowego, ogórka, marchewkę oraz kanpyo i zwiń rolkę. Następnie na wierzchu ułóż na przemian awokado i łososia.
4. Sushi pokrój na kawałki i podawaj z sosem sojowym, sosem teriyaki, pastą wasabi i imbirem.
TIP: Pamiętaj o tym, aby nóż zawsze był czysty, ostry i lekko wilgotny, tak aby ryż się do niego nie przyklejał.
TIP: Do przygotowania ryżu zamiast gotowego sosu możesz użyć octu ryżowego połączonego z cukrem: rozpuść 6 łyżek cukru w 150 ml Octu ryżowego House of Asia (możesz delikatnie go podgrzać) i wymieszaj z 500 g ryżu do sushi.