Kaczka w sosie Hoisin z czarną porzeczką
Czas na kaczkę z azjatyckim twistem. Dodatek sosu Hoisin sprawi, że mięso nabierze słodko-pikantnego smaku i lekko czosnkowego aromatu. W przepisie nie zabraknie też słodkiego akcentu – czyli tego, co kaczka lubi najbardziej. Tu niezastąpiony okaże się dżem jeżynowo porzeczkowy. Smacznego!
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
SOS:
- 2 łyżki sosu Hoisin
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- ½ łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki dżemu jeżyna- czarna porzeczka Darbo
- 4 łyżki wody
Marynata do mięsa:
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Pozostałe składniki:
- 2 filety z piersi z kaczki ze skórą
- 1 duża biała cebula pokrojona w grubą kostkę 1cm. /1cm.
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- 1 łyżka pieprzu czarnego świeżo mielonego
- olej do smażenia
Do dekoracji:
- cebula dymka pokrojona w słupki 3-4 cm
Sposób przygotowania
- Składniki marynaty wymieszaj i włóż do niej pierś z kaczki. Marynuj przynajmniej przez 30 min. Jeśli masz możliwość pozostaw mięso w marynacie na całą noc.
- Na patelnię wlej dwie łyżki oleju i delikatnie go podgrzej. Połóż zamarynowana pierś skórą do dołu i smaż na średnim ogniu do uzyskania złotej skórki. Co jakiś czas obracaj mięso. Następnie przełóż kaczkę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Powinna „odpoczywać” mniej więcej 8-10 minut.
- W misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu.
- Wystudzoną pierś z kaczki pokrój w plastry. Rozgrzej wok i wlej 2-3 łyżki oleju. Czosnek przesmaż na złoty kolor. Dodaj pokruszony pieprz, cebulę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pokrojoną kaczkę i smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Na koniec dodaj sos i olej sezamowy. Wymieszaj i delikatnie odparuj.
- Kaczkę przełóż na talerz, polej sosem i udekoruj pokrojoną dymką.
TIP: Zamiast świeżego, posiekanego czosnku możesz użyć pasty z czosnku.