Kanapki z boczniakami i sosem sriracha
Pożywna kanapka w azjatyckim stylu to pomysł na udany lunch lub przekąskę. Świetnie sprawdza się w kuchni fleksitariańskiej a do tego jest nieziemsko pyszna. Dodatek pikli oraz pikantnego sosu sriracha-majo sprawia, że całość jest wyrazista i bardzo aromatyczna. Całość przepisu powstała przy współpracy z influencerką Flymytothespoon. Smacznego!
Liczba porcji: 3
Czas: 45 min.
Ostrość:
Składniki
- 250 g boczniaków podzielonych na części
- 8 kromek chleba na zakwasie (lub ulubionego pieczywa)
- 2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego (lub kolendry)
- 1 Op. szpinaku
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka sambal oelek/sosu sriracha czerwone chili
- 1 łyżeczka syropu klonowego
Pikle:
- 130 ml octu ryżowego
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 1 łyżka startego na tarce imbiru
- 1 łyżeczka soli
- 3 rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki
- 1 biała rzepa pokrojona w cienkie paski
- 1 mały ogórek pokrojony w cienkie paski
- 1 marchewka pokrojona w cienkie paski
Sriracha-majo:
- 2 łyżki sosu sriracha zielone chili
- 3 łyżki majonezu wegańskiego
TIP: Zamiast imbiru możesz użyć około ½ łyżeczki naszej pasty z imbiru.
Sposób przygotowania
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, a następnie włóż do niej boczniaki na minimum 20 minut lub na całą noc.
- W miseczce wymieszaj ocet ryżowy, syrop klonowy, imbir oraz sól, a następnie dodaj marchew, ogórka, rzepę oraz rzodkiewkę. Odstaw na minimum 20 minut lub całą noc.
- Piekarnik rozgrzej do 160°C (termoobieg). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułóż zamarynowane boczniaki. Piecz przez 30 minut, a następnie ostudź.
- W miseczce wymieszaj majonez oraz sos sriracha.
- Kromkę chleba posmaruj sosem sriracha-majo, a następnie ułóż szpinak, boczniaki oraz pikle. Polej odrobiną sosu sriracha-majo, posyp szczypiorkiem i przykryj drugą kromką chleba.
TIP: W wersji wegańskiej tego dania zamiast sosu rybnego możecie użyć sosu „bezrybnego” – wystarczy pokruszyć wodorosty nori, dodać sos sojowy i wszystko zalać wrzątkiem. Po 15 minutach sos powinien być gotowy do użytku.