Kokosowy sernik z mango na zimno Upieklo_mi_sie
Co może wyjść z połączenia pulpy mango i mleczka kokosowego? Idealny sernik na zimno! Kokos i mango to z pewnością dobrane połączenie warte spróbowania. Dziękujemy za przepis upieklo_mi_sie.
Liczba porcji: 9
Czas: 30 min.
Ostrość:
łagodne
Składniki
- 150 ml Mleczka kokosowego BIO 20-22% House of Asia
- 450 ml Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru QF Quality Food(5 łyżeczek pulpy zostawiamy do dekoracji)
- 100 ml Mleczka kokosowego skondensowanego QF Quality Food
- 500 g mascarpone
- 400 g serka śmietankowego
- 20 g żelatyny
- 150 g herbatników pełnoziarnistych
- 65 g roztopionego masła
Opcjonalnie:
- łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania
- W mikserze zblenduj ciasteczka, w tym samym czasie w rondelku roztop masło, następnie schłodź je i połącz z ciasteczkami. Wysyp dno formy do sernika i przyciśnij delikatnie do dna. (Idealnie sprawdzi się do tego szklanka). Spód wstaw na 30 min do lodówki.
- Do miski miksera włóż mascarpone oraz serek śmietankowy. Zmiksuj na puszystą masę, następnie dodaj pulpę mango i kokosowe mleczko skondensowane, wymieszaj do połączenia się składników.
- W garnku podgrzej (nie doprowadzając do gotowania) mleczko kokosowe House of Asia i połącz z żelatyną, mieszając wszystko do rozpuszczenia się składników.
- Następnie do masy z żelatyną dodawaj po łyżce masy serowej, całość cały czas mieszając, Czynność powtórz do momentu, aż będziesz mieć pewność, że masa się nie zważy. Na tym etapie możesz dodać cukier puder.
- Gotową masę wylej na wcześniej przygotowany spód z ciasteczek. Na górę sernika dodaj wcześniej odłożoną pulpę z mango. Nałóż ją po łyżeczce w różnych punktach, następnie wykałaczką zrób fantazyjne wzory.
- Całość włóż do lodówki do stężenia. Minimum 6 godzin, najlepiej na całą noc.