
Kokosowy sernik z mango na zimno

Co może wyjść z połączenia pulpy mango i mleczka kokosowego? Idealny sernik na zimno! Kokos i mango to z pewnością dobrane połączenie warte spróbowania. Dziękujemy za przepis upieklo_mi_sie.
Liczba porcji: 9
Czas: 30 min.
Ostrość:
łagodne
Składniki
150 ml Mleczka kokosowego BIO 20-22% House of Asia
450 ml Pulpy mango Alphonso bez dodatku cukru QF Quality Food (5 łyżeczek pulpy zostawiamy do dekoracji)
100 ml Mleczka kokosowego skondensowanego QF Quality Food
500 g mascarpone
400 g serka śmietankowego
20 g żelatyny
150 g herbatników pełnoziarnistych
65 g roztopionego masła
Opcjonalnie:
łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania
1. W mikserze zblenduj ciasteczka, w tym samym czasie w rondelku roztop masło, następnie schłodź je i połącz z ciasteczkami. Wysyp dno formy do sernika i przyciśnij delikatnie do dna. (Idealnie sprawdzi się do tego szklanka). Spód wstaw na 30 min do lodówki.
2. Do miski miksera włóż mascarpone oraz serek śmietankowy. Zmiksuj na puszystą masę, następnie dodaj pulpę mango i kokosowe mleczko skondensowane, wymieszaj do połączenia się składników.
3. W garnku podgrzej (nie doprowadzając do gotowania) mleczko kokosowe House of Asia i połącz z żelatyną, mieszając wszystko do rozpuszczenia się składników.
4. Następnie do masy z żelatyną dodawaj po łyżce masy serowej, całość cały czas mieszając, Czynność powtórz do momentu, aż będziesz mieć pewność, że masa się nie zważy. Na tym etapie możesz dodać cukier puder.
5. Gotową masę wylej na wcześniej przygotowany spód z ciasteczek. Na górę sernika dodaj wcześniej odłożoną pulpę z mango. Nałóż ją po łyżeczce w różnych punktach, następnie wykałaczką zrób fantazyjne wzory.
6. Całość włóż do lodówki do stężenia. Minimum 6 godzin, najlepiej na całą noc.