Koreczki z tortilli z krewetkami i Wakame
Koreczki na imprezę mają nieskończenie wiele interpretacji. Łapcię jedną z nich od Delicious Place. Pierwsze skrzypce w tym daniu gra niezastąpiona tortilla Casa de Mexico i nasze glony Wakame.
Liczba porcji: 6
Czas: 15 min
Ostrość:
Składniki
10 g Wodorostów Wakame House of Asia
3 łyżki Jasnego sosu sojowego House of Asia
4 Wrapy pszenne 25 cm Casa de Mexico
20-25 szt. surowych obranych krewetek
350 g kremowego twarożku
1/2 ogórka szklarniowego pokrojonego w drobną kostkę
2 łyżki posiekanego koperku
12 liści sałaty masłowej
4 łyżki majonezu
sól, pieprz
koperek i plasterki limonki do ozdoby
Sposób przygotowania
1. Wakame włóż do miski i zalej 2 szklankami wrzącej wody. Odstaw na 10 min, po czym odcedź. Po ostudzeniu posiekaj na mniejsze kawałki.
2. Twarożek wymieszaj z ogórkiem, koperkiem, solą i pieprzem.
3. Do garnka wlej 1,5 szklanki wody i zagotuj. Wlej sos sojowy i wrzuć krewetki. Gotuj 2 minuty i odcedź.
4. Na tortilli rozsmaruj twarożek z ogórkiem, a na nim rozłóż trochę wakame. Ułóż 3 liście sałaty i polej 1 łyżką majonezu. Zwiń wrapa ciasno w roladkę.
5. Tortille pokrój na kawałki ok. 3 cm. Na wykałaczki nabijaj po 1 krewetce oraz po 1 roladce z tortilli. Koreczki udekoruj koperkiem i plasterkami limonki.