Kurczak słodko-kwaśny z ananasem
Szybki i prosty przepis łączący słodycz ananasa z przyjemną ostrością sosu Sambal Oelek, gotowy w zaledwie 15 minut.
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka sosu Sambal Oelek
- 1 łyżka cukru kokosowego bądź brązowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 200 g filetu z kurczaka, pokrojony w 1,5 cm kawałki
- ½ cebuli, pokrojona w kostkę
- ½ czerwonej papryki pokrojona w kostkę
- 130 g (4 plastry) ananasa z puszki, pokrojony na kawałki
- 1 cm świeżo startego imbiru
- 200 ml wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
- 2 łyżki oleju, do smażenia
TIP: Ocet ryżowy można zastąpić zwykłym octem.
Sposób przygotowania
- Do miski wlej 1 łyżkę sosu sojowego i wsyp 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Dodaj kurczaka i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej olej na patelni, wrzuć kurczaka i smaż około 2 minuty. Zdejmij kurczaka z patelni.
- Na tę samą patelnię wlej pozostały sos sojowy, sos Sambal Oelek, ocet ryżowy oraz cukier. Wszystko dobrze wymieszaj.
- Następnie dodaj: czosnek, imbir, cebulę, paprykę oraz ananasa.
- W misce wymieszaj wodę z 1 łyżeczką mąki, tak aby nie było grudek i wlej na patelnię.
- Na koniec dodaj kurczaka i wszystko razem smaż około minuty.