Kuchnia japońska Przepisy

Łosoś w sosie miso wasabi

Łosoś w sosie miso wasabi House of Asia

Pieczony łosoś z sosem wasabi to idealny pomysł na obiad. Ostre wasabi i delikatne mięso łososia to dobrane połączenie składników, dzięki którym poczujecie prawdziwy smak Azji.

Liczba porcji:

4

Czas: 25

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Składniki

600 g filetu z łososia
podzielonego na 4 części
1 łyżeczka czarnego
sezamu, do podania
1 cebula dymka, posiekana
w kawałki 2 cm, do podania
1 limonka, do podania

Sos
2 saszetki pasty miso
165 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki białego sezamu,
uprażonego
2 łyżki drobno posiekanego imbiru
2 łyżeczki octu ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki pasty wasabi
łyżeczka miodu

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 200 ˚C, góra dół lub 180 ˚C termoobieg.
2. W miseczce połącz wszystkie składniki sosu.
3. Ułóż rybę w naczyniu żaroodpornym, następnie zalej dokładnie sosem.
4. Piecz przez 15 minut.
5. Podawaj z czarnym sezamem, dymką i limonką.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony