Makaron mie z wieprzowiną w sosie terIyaki
Sięgnij po przepis z sosem teriyaki, który idealnie nada się do marynaty do mięsa. Słodki, a zarazem delikatnie wytrawny smak sprawi, że kurczak będzie soczysty i aromatyczny.
Liczba porcji: 2
Czas: 15 min.
Ostrość:
Składniki
- ½ opakowania makaronu Mie
- 1 łyżeczka pasty z czosnku lub 3 posiekane ząbki
- 100 g sosu Tonkatsu lub Teriyaki
- ½ łyżeczki przyprawy do kuchni japońskiej
- 200 g wieprzowiny pokrojonej w cienki paski (np.. Łopatka lub polędwiczka)
- 100 g różyczek z brokuła
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 1 pęczek posiekanej dymki
- Olej do smażenia
- 2 łyżki orzechów ziemnych
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W misce wymieszaj sos tonkatsu/teriyaki z odrobiną wody i pastą z czosnku.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż wieprzowinę. Następnie dodaj cebulę oraz różyczki z brokuła, smaż kolejne 3-4 minuty, dodaj posiekane orzechy, ugotowany makaron i całość wymieszaj z sosem.
- Danie przełóż na talerz i posyp posiekaną dymką.