House of Asia
Makaron udon z warzywami i chrupiącym kurczakiem na ostro House of Asia Miłość od kuchni

Makaron udon z warzywami i chrupiącym kurczakiem na ostro

35 min
4 porcje
łagodne
Kurczak Warzywa Japońska powyżej 30 minut

Egzotyka na talerzu, gotowa w kilka chwil! Makaron udon, świeże warzywa i kurczak w chrupiącej panierce – a to wszystko z ognistym pazurem! Ten przepis to uczta dla kubków smakowych i… oczu. Idealny, gdy masz ochotę na coś sycącego i ostrego! Za przepis dziękujęmy Milosc od kuchni

5 / 5. Ilość głosów: 312

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 400g Makaronu udon House of Asia
  • 4 łyżki Sosu sojowy ciemnego House of Asia
  • Garść Sezamu białego House of Asia
  • Panierka panko House of Asia – wedle uznania
  • Chrupiący czosnek w oleju Yipin Agro – wedle uznania
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 marchewki
  • 150g poszatkowanej białej kapusty
  • 1 papryczka chili
  • łyżka masła klarowanego
  • sól
  • 1 pierś z kurczaka
  • mąka
  • jajko
  • pieprz cytrusowy
  • olej do smażenia
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Z cukinii i marchewki za pomocą obieraczki zrób długie pasy, a następnie pokrój je na cienkie paski przypominające makaron spaghetti. Paprykę pokrój w plasterki.
  2. Wrzuć cukinię, marchewkę i kapustę na rozgrzane klarowane masło, dodaj sól i smaż przez około 5–7 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodaj chili i smaż jeszcze chwilę.
  3. Pokrój kurczaka najpierw w paski, a potem w większe kostki.
  4. Wymieszaj panko z pieprzem cytrusowym oraz solą, a następnie obtocz kurczaka kolejno w mące, jajku i tej mieszance. Smaż go na rozgrzanym głębokim tłuszczu, aż nabierze złocistego koloru.
  5. Gotuj makaron udon przez 2 minuty, a następnie smaż go przez kolejne 2 minuty na rozgrzanym oleju z chrupiącym czosnkiem.
  6. Dodaj do makaronu usmażone warzywa oraz sos sojowy, a potem dokładnie wymieszaj.
  7. Wykładaj makaron, układaj na nim chrupiące kawałki kurczaka i posyp szczypiorkiem oraz sezamem.

Tu kupisz nasze produkty