
Makaron udon z warzywami i chrupiącym kurczakiem na ostro

Egzotyka na talerzu, gotowa w kilka chwil! Makaron udon, świeże warzywa i kurczak w chrupiącej panierce – a to wszystko z ognistym pazurem! Ten przepis to uczta dla kubków smakowych i… oczu. Idealny, gdy masz ochotę na coś sycącego i ostrego! Za przepis dziękujęmy Milosc od kuchni
Liczba porcji: 4
Czas: 35 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 400g Makaronu udon House of Asia
- 4 łyżki Sosu sojowy ciemnego House of Asia
- Garść Sezamu białego House of Asia
- Panierka panko House of Asia – wedle uznania
- Chrupiący czosnek w oleju Yipin Agro – wedle uznania
- 1/2 cukinii
- 1/2 marchewki
- 150g poszatkowanej białej kapusty
- 1 papryczka chili
- łyżka masła klarowanego
- sól
- 1 pierś z kurczaka
- mąka
- jajko
- pieprz cytrusowy
- olej do smażenia
- szczypiorek
Sposób przygotowania
- Z cukinii i marchewki za pomocą obieraczki zrób długie pasy, a następnie pokrój je na cienkie paski przypominające makaron spaghetti. Paprykę pokrój w plasterki.
- Wrzuć cukinię, marchewkę i kapustę na rozgrzane klarowane masło, dodaj sól i smaż przez około 5–7 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodaj chili i smaż jeszcze chwilę.
- Pokrój kurczaka najpierw w paski, a potem w większe kostki.
- Wymieszaj panko z pieprzem cytrusowym oraz solą, a następnie obtocz kurczaka kolejno w mące, jajku i tej mieszance. Smaż go na rozgrzanym głębokim tłuszczu, aż nabierze złocistego koloru.
- Gotuj makaron udon przez 2 minuty, a następnie smaż go przez kolejne 2 minuty na rozgrzanym oleju z chrupiącym czosnkiem.
- Dodaj do makaronu usmażone warzywa oraz sos sojowy, a potem dokładnie wymieszaj.
- Wykładaj makaron, układaj na nim chrupiące kawałki kurczaka i posyp szczypiorkiem oraz sezamem.