Makaron udon z warzywami i chrupiącym kurczakiem na ostro

Egzotyka na talerzu, gotowa w kilka chwil! Makaron udon, świeże warzywa i kurczak w chrupiącej panierce – a to wszystko z ognistym pazurem! Ten przepis to uczta dla kubków smakowych i… oczu. Idealny, gdy masz ochotę na coś sycącego i ostrego! Za przepis dziękujęmy Milosc od kuchni

5 / 5. Ilość głosów: 311

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 35 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Z cukinii i marchewki za pomocą obieraczki zrób długie pasy, a następnie pokrój je na cienkie paski przypominające makaron spaghetti. Paprykę pokrój w plasterki.
  2. Wrzuć cukinię, marchewkę i kapustę na rozgrzane klarowane masło, dodaj sól i smaż przez około 5–7 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodaj chili i smaż jeszcze chwilę.
  3. Pokrój kurczaka najpierw w paski, a potem w większe kostki.
  4. Wymieszaj panko z pieprzem cytrusowym oraz solą, a następnie obtocz kurczaka kolejno w mące, jajku i tej mieszance. Smaż go na rozgrzanym głębokim tłuszczu, aż nabierze złocistego koloru.
  5. Gotuj makaron udon przez 2 minuty, a następnie smaż go przez kolejne 2 minuty na rozgrzanym oleju z chrupiącym czosnkiem.
  6. Dodaj do makaronu usmażone warzywa oraz sos sojowy, a potem dokładnie wymieszaj.
  7. Wykładaj makaron, układaj na nim chrupiące kawałki kurczaka i posyp szczypiorkiem oraz sezamem.

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Makaron świeży Udon 200g House of Asia

Makaron Udon świeży 200 g

Nowość
Bestseller
Sos sojowy ciemny 150 ml House of Asia

Sos sojowy ciemny 150 ml

Nowość
Bestseller
Panierka Panko 200g House of Asia

Panierka Panko 200 g

Nowość
Bestseller
Sezam biały 50 g House of Asia

Sezam biały 50 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Pad thai z kurczakiem

 

NASZE MARKI