Makaron z tofu i sosem z grzybów shiitake
Anita Daraż-Barniak przygotowała dla Was coś wyjątkowego – makaron z warzywami i tofu otulony w esencjonalny sos z grzybów shiitake! Dzięki chrupiącej marchewce oraz papryce danie nabiera doskonałego smaku i struktury. Smacznego!
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
- 250 g makaronu Chow Mein
- 2 łyżki octu ryżowego
- 5 łyżek sosu sojowego jasnego
- 100 g sosu z grzybów shiitake
- 180 g tofu pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 zielone papryki pokrojone w słupki
- 2 marchewki pokrojone w słupki
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 cm imbiru drobno posiekanego
- Sól, pieprz do smaku
Do podania:
- Sezam biały
- Szczypiorek posiekany
- Natka pietruszki posiekana
Sposób przygotowania
- Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu.
- Do miski włóż tofu i zalej octem oraz 2 łyżkami sosu sojowego. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego i podsmaż tofu na złoty kolor.
- W woku rozgrzej pozostały olej i podsmaż cebulę, imbir, czosnek oraz marchewkę. Dodaj sos z grzybów shiitake, paprykę oraz 3 łyżki sosu sojowego. Smaż przez 3-4 minuty, a następnie dodaj tofu i makaron. Dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby.
- Danie podawaj posypane sezamem, szczypiorkiem i natką pietruszki.