Nasi Goreng z kurczakiem i ryżem jaśminowym Praktykulinarni

Nasi Goreng to indonezyjskie danie na bazie ryżu z dodatkiem mięsa, owoców morza lub tofu. W daniu nie może również zabraknąć warzyw, aromatycznych przypraw oraz jaj. Przepis przygotowany we współpracy z influencerem Praktykulinarni.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 8

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 15 min.

Ostrość:

Składniki

  • 50 g pasty Nasi Goreng
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 100 g ryżu jaśminowego
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 300 g filetu z kurczaka pokrojonego w drobną kostkę
  • ½ brokuła podzielonego na różyczki
  • 200 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 dymki ze szczypiorkiem drobno posiekane
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kolendry drobno posiekanej

Do podania:

Sposób przygotowania

  1. Ryż przygotuj według przepisu na opakowaniu. Najlepszy efekt uzyskasz przygotowując ryż dzień wcześniej.
  2. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż mięso przez 4 minuty. Dodaj brokuła, pieczarki, połowę dymki oraz czosnek. Smaż przez 4 minuty, a następnie dodaj ryż, sos sojowy i pastę Nasi Goreng. Smaż przez kolejne 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  3. Na drugiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i usmaż jajka.
  4. Danie wyłóż na talerze. Na wierzch połóż po 1 jajku. Posyp szczypiorem, kolendrą i sezamem.
  5. Podawaj z ostrym sosem Sambal Oelek lub srirachą.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Sos chili Sambal Oelek 240g House of Asia

Sos chili Sambal Oelek 240 g

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50 g

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI