Omlet po pekińsku

Liczba porcji:

2

Czas: 35 min

Poziom:

Średni

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

  • 4 jajka
  • 5-6 gałązek kolendry
  • sól i pieprz
  • olej
Farsz:
  • 1 marchew
  • 1 mała cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 15 g grzybów Mun (przygotowane wg wskazówek na opakowaniu)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
Sos:
  • 1 łyżka sosu śliwkowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 0,5 cm korzenia imbiru
  • 0,5 łyżeczki sosu Sambal Oelek

Sposób przygotowania

  1. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż przez minutę startą na grubych oczkach marchew oraz cukinię.
  2. Dodaj grzyby, czosnek, imbir i krótko podsmaż.
  3. Wlej sos sojowy, całość wymieszaj i zdejmuj z ognia.
  4. Składniki sosu wymieszaj w miseczce.
  5. Jajka wbij do miski, dodaj posiekaną kolendrę, sól i pierz. Całość ubij trzepaczką na jednolitą masę.
  6. Na patelni rozgrzej olej i wlej masę jajeczną na grubość około 2 mm.
  7. Omlet smaż przez ok. 30-40 sekund i zsuń z patelni na duży talerz.
  8. W dolnej części omletu ułóż farsz, na szerokość 1/3 średnicy. Złóż boki do środka i roluj od siebie.
  9. Składniki sosy wymieszaj
Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI