Omlet po pekińsku

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 35 min

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

  • 4 jajka
  • 5-6 gałązek kolendry
  • sól i pieprz
  • olej
Farsz:
  • 1 marchew
  • 1 mała cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 15 g grzybów Mun (przygotowane wg wskazówek na opakowaniu)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
Sos:
  • 1 łyżka sosu śliwkowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 0,5 cm korzenia imbiru
  • 0,5 łyżeczki sosu Sambal Oelek

Sposób przygotowania

  1. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż przez minutę startą na grubych oczkach marchew oraz cukinię.
  2. Dodaj grzyby, czosnek, imbir i krótko podsmaż.
  3. Wlej sos sojowy, całość wymieszaj i zdejmuj z ognia.
  4. Składniki sosu wymieszaj w miseczce.
  5. Jajka wbij do miski, dodaj posiekaną kolendrę, sól i pierz. Całość ubij trzepaczką na jednolitą masę.
  6. Na patelni rozgrzej olej i wlej masę jajeczną na grubość około 2 mm.
  7. Omlet smaż przez ok. 30-40 sekund i zsuń z patelni na duży talerz.
  8. W dolnej części omletu ułóż farsz, na szerokość 1/3 średnicy. Złóż boki do środka i roluj od siebie.
  9. Składniki sosy wymieszaj
...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Grzyby Mun krojone 30g House of Asia

Grzyby Mun krojone 30g

Nowość
Bestseller
Sos chili Sambal Oelek 240g House of Asia

Sos chili Sambal Oelek 240g

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI