Pieczony bakłażan w sosie unagi Flymetothespoon
Sos unagi to uniwersalny dodatek do potraw. Zwykle serwowany do ryb, może także uświetnić smak warzyw. Udowodniła to Flymetothespoon, która przygotowała wegański przepis na bakłażana, który sprytnie zastąpił rybę. Koniecznie spróbuj!
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min.
Ostrość:
Składniki
- 2 łyżki sosu unagi
- 1 liść nori
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 250 g ryżu jaśminowego
- 1 bakłażan
- ½ ogórka
- ½ marchewki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Bakłażana przekrój na pół w poprzek i włóż do parowaru lub też gotuj na parze przez 15 minut. Po tym czasie, każdą połowę przekrój wzdłuż, ale nie do końca i „otwórz” bakłażana jak książkę lub pokrój w paski.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż bakłażana po kilka minut z dwóch stron, na złoty kolor. Wlej sos unagi i smaż jeszcze minutę.
- Dokładnie obtaczając w sosie wyłóż bakłażan na ryż. Dekoruj dowolnie pokrojonymi warzywami, paseczkami nori oraz szczypiorkiem i sezamem.
TIP: pokrój bakłażana na plastry i usmaż, pomijając etap parowania.