Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Poznajcie łatwy, szybki oraz przepyszny pomysł na jesienną zupę z dyni! Doprawiona świeżym, aromatycznym imbirem i pikantną papryczką chili, idealnie rozgrzeje Was w jesienne i chłodne dni. Dzięki użyciu wyłącznie kilku składników oraz dyni hokkaido, której nie trzeba obierać, zupa z dyni jest ekspresowa w przygotowaniu, a dodatkowo wyjątkowo aromatyczna, pożywna oraz idealna na każdą porę dnia i roku. Dodaj do niej kremowe mleczko kokosowe House of Asia, dzięki któremu danie będzie odpowiednie również dla wegan. Zupa dyniowa to doskonałe danie dla całej rodziny. Smacznego!

 

 

 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.6 / 5. Ilość głosów: 65

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 25 min

Ostrość:
średnio ostre

Składniki

  • 400 ml Mleczka kokosowego 12-14% House of Asia
  • 1 kg dyni np. hokkaido
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 2 cm świeżego imbiru, obrany
  • 1 mała papryczka chili, drobno pokrojona, pozbawiona nasion
  • 300 ml wody
  • sól i pieprz do smaku
  • prażone pestki dyni

Sposób przygotowania

  1. Dynię pokrój na kawałki, wytnij pestki, obierz w zależności od rodzaju dyni
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj posiekany imbir, czosnek i chili i smaż do uwolnienia aromatu.
  3. Dodaj dynię, zalej 300 ml wody. Dodaj małą łyżeczkę soli i pieprzu.
  4. Gotuj przez 20 min, aż dynia zmięknie. Zblenduj.
  5. Dodaj mleczko kokosowe, zamieszaj i zagotuj. Gotuj przez 2-3 minuty.

Podawaj zupę udekorowaną prażonymi pestkami dyni.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Mleczko kokosowe 12-14% 400ml House of Asia

Mleczko kokosowe 12-14% 400 ml

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI