Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
Poznajcie łatwy i szybki przepis na pyszną i aromatyczną zupę dyniową z mleczkiem kokosowym! Doprawiona świeżym imbirem i papryczką chili, idealnie rozgrzeje Was w jesienne chłodne dni. Smacznego!
Liczba porcji:
2
Czas: 25 min
Poziom:
Łatwe
Poziom:
średnio ostre
Składniki
- 400 ml mleczka kokosowego 12-14%
- 1 kg dyni np. hokkaido
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 2 cm świeżego imbiru, obrany
- 1 mała papryczka chili, drobno pokrojona, pozbawiona nasion
- 300 ml wody
- sól i pieprz do smaku
- prażone pestki dyni
Sposób przygotowania
- Dynię pokrój na kawałki, wytnij pestki, obierz w zależności od rodzaju dyni
- W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj posiekany imbir, czosnek i chili i smaż do uwolnienia aromatu.
- Dodaj dynię, zalej 300 ml wody. Dodaj małą łyżeczkę soli i pieprzu.
- Gotuj przez 20 min, aż dynia zmięknie. Zblenduj.
- Dodaj mleczko kokosowe, zamieszaj i zagotuj. Gotuj przez 2-3 minuty.
Podawaj zupę udekorowaną prażonymi pestkami dyni.