Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Poznajcie łatwy, szybki oraz przepyszny pomysł na jesienną zupę z dyni! Doprawiona świeżym, aromatycznym imbirem i pikantną papryczką chili, idealnie rozgrzeje Was w jesienne i chłodne dni. Dzięki użyciu wyłącznie kilku składników oraz dyni hokkaido, której nie trzeba obierać, zupa z dyni jest ekspresowa w przygotowaniu, a dodatkowo wyjątkowo aromatyczna, pożywna oraz idealna na każdą porę dnia i roku. Dodaj do niej kremowe mleczko kokosowe House of Asia, dzięki któremu danie będzie odpowiednie również dla wegan. Zupa dyniowa to doskonałe danie dla całej rodziny. Smacznego!

 

 

 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.5 / 5. Ilość głosów: 25

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 25 min

Ostrość:
średnio ostre

Składniki

  • 400 ml mleczka kokosowego 12-14%
  • 1 kg dyni np. hokkaido
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 2 cm świeżego imbiru, obrany
  • 1 mała papryczka chili, drobno pokrojona, pozbawiona nasion
  • 300 ml wody
  • sól i pieprz do smaku
  • prażone pestki dyni

Sposób przygotowania

  1. Dynię pokrój na kawałki, wytnij pestki, obierz w zależności od rodzaju dyni
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj posiekany imbir, czosnek i chili i smaż do uwolnienia aromatu.
  3. Dodaj dynię, zalej 300 ml wody. Dodaj małą łyżeczkę soli i pieprzu.
  4. Gotuj przez 20 min, aż dynia zmięknie. Zblenduj.
  5. Dodaj mleczko kokosowe, zamieszaj i zagotuj. Gotuj przez 2-3 minuty.

Podawaj zupę udekorowaną prażonymi pestkami dyni.

...

Polecane produkty

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

NASZE MARKI