Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Poznajcie łatwy, szybki oraz przepyszny pomysł na jesienną zupę z dyni! Doprawiona świeżym, aromatycznym imbirem i pikantną papryczką chili, idealnie rozgrzeje Was w jesienne i chłodne dni. Dzięki użyciu wyłącznie kilku składników oraz dyni hokkaido, której nie trzeba obierać, zupa z dyni jest ekspresowa w przygotowaniu, a dodatkowo wyjątkowo aromatyczna, pożywna oraz idealna na każdą porę dnia i roku. Dodaj do niej kremowe mleczko kokosowe House of Asia, dzięki któremu danie będzie odpowiednie również dla wegan. Zupa dyniowa to doskonałe danie dla całej rodziny. Smacznego!

 

 

 

Liczba porcji:

2

Czas: 25 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

średnio ostre

Składniki

  • 400 ml mleczka kokosowego 12-14%
  • 1 kg dyni np. hokkaido
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 2 cm świeżego imbiru, obrany
  • 1 mała papryczka chili, drobno pokrojona, pozbawiona nasion
  • 300 ml wody
  • sól i pieprz do smaku
  • prażone pestki dyni

Sposób przygotowania

  1. Dynię pokrój na kawałki, wytnij pestki, obierz w zależności od rodzaju dyni
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj posiekany imbir, czosnek i chili i smaż do uwolnienia aromatu.
  3. Dodaj dynię, zalej 300 ml wody. Dodaj małą łyżeczkę soli i pieprzu.
  4. Gotuj przez 20 min, aż dynia zmięknie. Zblenduj.
  5. Dodaj mleczko kokosowe, zamieszaj i zagotuj. Gotuj przez 2-3 minuty.

Podawaj zupę udekorowaną prażonymi pestkami dyni.

...

Polecane produkty

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI