House of Asia
Rozgrzewająca zupa dyniowa z pastą chili Edyta Dyduch House of Asia

Rozgrzewająca zupa dyniowa z pastą chili

60 min.
4 porcje
pikantne
Warzywa Azjatycka powyżej 30 minut

Wypróbuj przepis na rozgrzewającą zupę krem z dyni od influencerki Edyty Dyduch! Zupa doskonale sprawdzi się w chłodne, jesienne i zimowe dni, jednak korzystając z mrożonej dyni, z powodzeniem możesz przygotować tę aromatyczną zupę dyniową o każdej porze roku. Dzięki użyciu esencjonalnej pasty z czosnku, imbiru i chili całość jest subtelnie pikantna oraz nabiera wyjątkowego charakteru i aromatu. To co sprawia, że krem z dyni jest tak pyszny, to użycie kremu kokosowego Kara, który nadaje mu perfekcyjnej, gęstej konsystencji. Nie czekaj i już dziś przygotuj tę kwintesencję jesiennego klimatu. Do dzieła!

5 / 5. Ilość głosów: 5

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 2 łyżki pasty z czosnku, imbiru i chili
  • 400 ml mleczka kokosowego 20-22%
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek Gaea
  • 1 średnia dynia hokkaido ok. 800 g
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 300 ml bulionu
  • 2 łyżki kolendry posiekanej
  • Sól, pieprz do smaku

Do podania:

  • Pasta z czosnku, imbiru i chili
  • Jogurt naturalny
  • Pestki dyni
  • Świeża kolendra

Sposób przygotowania

  1. Dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. W woku rozgrzej oliwę i podsmaż dynię, czosnek oraz cebulę. Dodaj pastę z czosnku, imbiru i chili oraz kurkumę. Podsmaż do uwolnienia aromatów, a następnie zalej bulionem tak, aby płyn przykrył warzywa. Gotuj aż dynia będzie miękka.
  3. Do bulionu wlej mleczko kokosowe oraz sok z limonki. Wymieszaj i dodaj kilka listków świeżej kolendry. Dopraw solą i pieprzem, a następnie zblenduj całość na gładką masę.
  4. Podawaj z odrobiną jogurtu naturalnego, pastą, pestkami dyni oraz kolendrą.

Tu kupisz nasze produkty