
Rozgrzewająca zupa dyniowa z pastą chili

Wypróbuj przepis na rozgrzewającą zupę krem z dyni od Edyty Dyduch, który doskonale sprawdzi się w chłodne, jesienne dni. Dzięki użyciu aromatycznej pasty z czosnku, imbiru i chili całość jest subtelnie pikantna oraz nabiera wyjątkowego charakteru. Smacznego!
Liczba porcji:
4
Czas: 60 min.
Poziom:
Poziom:
Składniki
- 2 łyżki pasty z czosnku, imbiru i chili
- 400 ml mleczka kokosowego 20-22%
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek Gaea
- 1 średnia dynia hokkaido ok. 800 g
- 2 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 łyżeczki kurkumy
- 300 ml bulionu
- 2 łyżki kolendry posiekanej
- Sól, pieprz do smaku
Do podania:
- Pasta z czosnku, imbiru i chili
- Jogurt naturalny
- Pestki dyni
- Świeża kolendra
Sposób przygotowania
- Dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- W woku rozgrzej oliwę i podsmaż dynię, czosnek oraz cebulę. Dodaj pastę z czosnku, imbiru i chili oraz kurkumę. Podsmaż do uwolnienia aromatów, a następnie zalej bulionem tak, aby płyn przykrył warzywa. Gotuj aż dynia będzie miękka.
- Do bulionu wlej mleczko kokosowe oraz sok z limonki. Wymieszaj i dodaj kilka listków świeżej kolendry. Dopraw solą i pieprzem, a następnie zblenduj całość na gładką masę.
- Podawaj z odrobiną jogurtu naturalnego, pastą, pestkami dyni oraz kolendrą.