Sałatka z kalarepy

Orzeźwiająca i lekka sałatka idealna na letnie, cieple dni.

Liczba porcji:

2

Czas: 25 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Średnio ostre

Składniki

  • 2 kalarepy; pokrojone w zapałki
  • 1 marchew; pokrojona w zapałki
  • 1 garść zielonej fasolki szparagowej; pokrojona w kawałki
  • 12 pomidorków cherry; przekrojone na pół

Dressing:

  • 4 ząbki czosnku; drobno pokrojone
  • 3 czerwone papryczki chili; drobno pokrojone
  • 4 gałązki kolendry; drobno pokrojone
  • 7 łyżek cukru kokosowego sok z 2 limonek
  • 6 łyżek sosu rybnego 
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych; uprażone na suchej patelni i drobno pokruszone

Sposób przygotowania

  1. Na małym ogniu w rondelku rozpuść cukier kokosowy w soku z limonki i sosie rybnym. Wystudź.
  2. Chili, czosnek i kolendrę utrzyj w misce na pastę.
  3. Dodaj pomidorki i również je delikatnie ugnieć,tak aby puściły sok. Dolej rozpuszczony
    cukier i całość wymieszaj.
  4. Do dużej miski wkłuż warzywa, zalej je przygotowanym dressingiem i wymieszaj. Sałatkę
    podaj posypaną orzeszkami.
Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI