House of Asia
Sałatka z krewetkami i makaronem z fasoli mung house of asia

Sałatka z krewetkami i makaronem z fasoli mung

25 minut
2 porcje
łagodne
Krewetki Makaron Warzywa Tajska Grzyby 15-30 minut

Tajska sałatka z krewetkami i bezglutenowym makaronem z fasoli mung to idealne danie na letnie dni.  Przygotowanie tej pysznej potrawy zajmie Ci zaledwie 25 minut i stanie się hitem w Twoim domu. Smacznego!

2.4 / 5. Ilość głosów: 5

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 40 g makaronu z fasoli mung
  • 5 g grzybów mun
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki cukru kokosowego lub brązowego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka białego sezamu
  • 10 średnich krewetek 
  • 2 łyżki cebulki dymki
  • 1 pomidor posiekanego pomidora
  • 1/2 posiekanej cebuli
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 2 kawałeczki posiekanej papryczki chilli

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Krewetki gotujemy 20 minut do miękkości w osolonej wodzie.
  3. Na patelnię dodaj sok z cytryny, sos rybny, cukier i krewetki. Zamieszaj.
  4. Następnie  dodaj makaron i pozostałe składniki, dobrze wymieszaj.
  5. Podawaj udekorowane świeżą kolendrą.  
  6. Podawaj posypane prażonym sezamem.

Tu kupisz nasze produkty

Wypróbuj inne przepisy