Schab w ostrym sosie Sambal Oelek

Chińskie sosy idealnie nadają się do przygotowania marynat każdego mięsa. Nadają smaku, aromatu i karmelowego koloru.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 20 min

Ostrość:
Ostre

Składniki

  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 4 plastry schabu bez kości o grubości 1 cm, lekko rozbite
  • 1/3 szklanki wermutu lub 1/3 szklanki wody z 1 łyżeczką cukru brązowego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki sosu Sambal Oelek
  • 2 łyżki sosu czosnkowego z miodem

Sposób przygotowania

1. W misce wymieszaj sos sojowy, wermut lub wodę z cukrem, Sambal Oelek i sos czosnkowy. Odstaw

2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Podsmaż imbir

3. Dodaj schab, smaż przez 30 sekund z każdej strony

4. Dodaj wcześniej przygotowany sos i wymieszaj

5. Duś przez około 2 minuty, aż sos zgęstnieje i mięso nie będzie surowe

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos chili Sambal Oelek 240g House of Asia

Sos chili Sambal Oelek 240g

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI