
Wegetariańskie sushi z awokado

Domowe sushi jest często wyzwaniem. Dlatego też sięgnijcie po przepis, dzięki któremu polubicie sami robić te pyszne japońskie danie. Sushi te zachwyci Twoich gości nie tylko smakiem ale także wyglądem! Smacznego:)
Liczba porcji: 2
Czas: 90 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 250 g ryżu do sushi (4 rolki)
- 2 liście nori
- 1 łyżeczka pasty wasabi
- 1 łyżeczka czarnego lub białego sezamu
- 2 dojrzałe awokado, pokrojone na cienkie i szerokie plastry
- 75 g opakowania serka Philadelphia
Do podania:
Sposób przygotowania
- Ugotuj ryż (przepis znajdziesz tutaj).
- Połóż połowę liścia nori na macie bambusowej owiniętej folią spożywczą.
- Nałóż ryż rozciągając go na całym liściu, następnie odwróć ryżem do dołu.
- Rozsmaruj serek Philadelphia, wasabi i awokado. Zwiń rolkę i na wierzch ułóż szerokie plastry awokado.
- Sushi pokrój na 6 kawałków i podaj z sosem sojowym i pastą wasabi.
- Na koniec posyp białym lub czarnym, sezamem.
Podawaj sushi z sosem sojowym Premium i imbirem.