Thaizeria – mizeria po tajsku

Drugi przepis zwycięzcy Tajlandia Challenge, Tomka, który prowadzi bloga szczypta.com. Mizeria to klasyczny dodatek do polskiego schabowego, a co powiecie o wersji wegańskiej z tajską nutą?

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4 / 5. Ilość głosów: 3

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 30 min

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

  • 3 ogórki szklarniowe
  • ½ papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 30 ml mleczko kokosowe 20-22%
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • otarta skórka z 1 limonki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 4 łyżki ziół w tym kolendra, bazylia tajska, mięta
  • 2-3 łyżki uprażonych i pokruszonych orzeszków nerkowca lub ziemnych
  • sól

Sposób przygotowania

1. Dokładnie umyj ogórki i pokrój na bardzo cienkie plasterki. 
2. Ogórki posól i odstaw na 20 min, by zmiękły a sól wyciągnęła z nich wodę. 
3. W międzyczasie połacz sok z cytryny, sos rybny oraz cukier kokosowy i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
4. Dodaj kremowe mleko kokosowe, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę chili.
5. Ogórki odcedź na sicie i przyciśnij delikatnie papierem ręcznikowym, by pozbyć się jak najwięcej wody.
6. Przełóż do miski i połącz z wcześniej przygotowanym sosem kokosowym.
7. Dodaj posiekane zioła i wymieszaj.
8. Orzechy upraż na patelni by nabrały złocistego koloru.
9. Gotową thaizerię posyp orzechami i świeżymi liśćmi mięty lub bazylii tajskiej.

PRODUKTY POWIĄZANE

 

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI