Thaizeria – mizeria po tajsku
Drugi przepis zwycięzcy Tajlandia Challenge, Tomka, który prowadzi bloga szczypta.com. Mizeria to klasyczny dodatek do polskiego schabowego, a co powiecie o wersji wegańskiej z tajską nutą?
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 3 ogórki szklarniowe
- ½ papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 łyżki sosu rybnego
- 30 ml mleczko kokosowe 20-22%
- 2 łyżki cukru kokosowego
- otarta skórka z 1 limonki
- 2 łyżki soku z limonki
- 4 łyżki ziół w tym kolendra, bazylia tajska, mięta
- 2-3 łyżki uprażonych i pokruszonych orzeszków nerkowca lub ziemnych
- sól
Sposób przygotowania
1. Dokładnie umyj ogórki i pokrój na bardzo cienkie plasterki.
2. Ogórki posól i odstaw na 20 min, by zmiękły a sól wyciągnęła z nich wodę.
3. W międzyczasie połacz sok z cytryny, sos rybny oraz cukier kokosowy i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
4. Dodaj kremowe mleko kokosowe, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę chili.
5. Ogórki odcedź na sicie i przyciśnij delikatnie papierem ręcznikowym, by pozbyć się jak najwięcej wody.
6. Przełóż do miski i połącz z wcześniej przygotowanym sosem kokosowym.
7. Dodaj posiekane zioła i wymieszaj.
8. Orzechy upraż na patelni by nabrały złocistego koloru.
9. Gotową thaizerię posyp orzechami i świeżymi liśćmi mięty lub bazylii tajskiej.