Wegańska zupa ostro – kwaśna
Prosta w przygotowaniu zupa pikantna zupa, która swoim wyglądem zachęca do zjedzenia więcej niż zdołasz:)
Liczba porcji: 6
Czas: 25 min
Ostrość:
Ostre
Składniki
- 1 łyżka sosu Sambal Oelek
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka tartego imbiru
- 4 cebule dymki, pokrojone w 2 cm kawałki
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g surowego tofu, pokrojone w 2 cm kostkę
- 1/4 główki czerwonej kapusty, cienko poszatkowanej
- 220 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
- 3 marchewki, pokrojone w słupki wielkości zapałek
Sposób przygotowania
1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż tofu, aż się zarumieni. Zdejmij z patelni i odsącz na ręczniku papierowym. Odstaw.
2. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj do niego imbir oraz białą część dymki. Smaż przez 1-2 minuty. Dodaj wodę, sos sojowy, ocet, Sambal Oelek, cukier i warzywa. Zagotuj.
3. Podawaj w miskach udekorowane zieloną częścią dymki z dodatkową porcją sosu chili do smaku.