Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami to propozycja od influencera Czarnej Wisienki z okazji Światowego Dnia Czekolady, który obchodzimy w lipcu. Chcesz świętować z nami? Lody są niezwykle proste do zrobienia i obłędne w smaku, więc do dzieła!
Liczba porcji: 2
Czas: 15 min.+ 5h zamrożenie
Ostrość:
Składniki
- 400ml mleczka kokosowego 20-22% BIO
- 200g czekolady gorzkiej
- 200g czereśni
- cukier puder do dosłodzenia (może być zrobiony z erytrolu lub ksylitolu) (opcjonalnie)
- drobinki czekoladowe (opcjonalnie)
- Do podania: 200g czereśni (możesz zamienić na wiśnie, truskawki lub maliny)
Sposób przygotowania
- Do miski przełóż mleczko kokosowe, możesz je zmiksować aby było gładsze.
- Czekoladę gorzką i mleczną podziel na kostki, a następnie roztop w rondelku.
- Roztopioną czekoladę stopniowo wlej do mleczka, cały czas mieszając.
- Na końcu dodaj wydrylowane czereśnie. Opcjonalnie dosłodź cukrem pudrem oraz dodaj drobinki czekoladowe. Przelej do zamykanego pojemniczka. Ostudź, a następnie włóż do zamrażarki na 5 h. (co 30 min. mieszaj masę w zamrażarce).
- Gotowe lody wyciągnij na ok. 10 min. przed podaniem. Podaj je ze świeżymi czereśniami.
Tip: Jeżeli lubisz ciekawe połączenia smakowe spróbuj dodać do nich posiekaną miętę, skórkę z limonki lub odrobinę wody z kwiatów pomarańczy.