Tikka Masala z zielonym jackfruitem
Popularne danie w indyjskim stylu, które przygotujesz już w pół godziny! Dzięki dodatkowi zielonego jackfruita jest w pełni wegańskie, przepyszne, a przy tym bogate w białko. Mleczko kokosowe dodaje całości niesamowitej kremowości, a liczne przyprawy – niepodrabialnego aromatu.
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
- 1 łyżeczka Pasty Tikka Masala House of Asia
- 1 puszka Mleczka kokosowego BIO 17-19% House of Asia
- 565 g Zielonego jackfruita QF pokrojonego w kostkę
- 200 g Ryżu jaśminowego ugotowanego
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
- 1 cebula pokrojona w pióra
- 4 łyżki pasty pomidorowej
- 3 łyżeczki oleju roślinnego
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki tartego imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu mielonego
- 1 mały pęczek kolendry drobno posiekany
- 1 mały pęczek natki pietruszki drobno posiekany
- TIP: Zamiast czosnku możesz użyć około 2 łyżeczki naszej pasty z czosnku.
- TIP: Zamiast imbiru możesz użyć około ½ łyżeczki naszej pasty z imbiru.
Sposób przygotowania
- W woku rozgrzej olej i podsmaż na nim marchewkę, cebulę, czosnek oraz jackfruita. Następnie przełóż wszystko do oddzielnego garnka.
- Na tym samym woku podsmaż kurkumę, kmin, imbir, cynamon i pastę pomidorową, a następnie dodaj mleczko kokosowe i doprowadź całość do wrzenia.
- Przelej sos do garnka z warzywami, wymieszaj i dopraw przyprawą Tikka Masala.
- Podawaj z ryżem, posypane natką pietruszki i kolendrą.