Wegetariańska Tikka masala z zielonym jackfruitem

Popularne danie w indyjskim stylu, które przygotujesz już w pół godziny! Dzięki dodatkowi zielonego jackfruita jest w pełni wegańskie, przepyszne, a przy tym bogate w białko. Mleczko kokosowe dodaje całości niesamowitej kremowości, a liczne przyprawy – niepodrabialnego aromatu.

Liczba porcji:

4

Czas: 30 min.

Poziom:

Poziom:

Składniki

  • 1 łyżeczka przyprawy Tikka Masala
  • 1 puszka mleczka kokosowego BIO 17-19%
  • 565 g zielonego jackfruita pokrojonego w kostkę  
  • 200 g ryżu jaśminowego ugotowanego
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę 
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
  • 1 cebula pokrojona w pióra 
  • 4 łyżki pasty pomidorowej 
  • 3 łyżeczki oleju roślinnego 
  • ½ łyżeczki kurkumy 
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego 
  • ½ łyżeczki tartego imbiru 
  • ½ łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1 mały pęczek kolendry drobno posiekany
  • 1 mały pęczek natki pietruszki drobno posiekany
  •  
  • TIP: Zamiast czosnku możesz użyć około 2 łyżeczki naszej pasty z czosnku.
  • TIP: Zamiast imbiru możesz użyć około ½ łyżeczki naszej pasty z imbiru.

Sposób przygotowania

  1. W woku rozgrzej olej i podsmaż na nim marchewkę, cebulę, czosnek oraz jackfruita. Następnie przełóż wszystko do oddzielnego garnka.
  2. Na tym samym woku podsmaż kurkumę, kmin, imbir, cynamon i pastę pomidorową, a następnie dodaj mleczko kokosowe i doprowadź całość do wrzenia.
  3. Przelej sos do garnka z warzywami, wymieszaj i dopraw przyprawą Tikka Masala.
  4. Podawaj z ryżem, posypane natką pietruszki i kolendrą.
...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Tofu czosnkowo-miodowe z warzywami

Makaron Chow Mein po azjatycku

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI