馃尡 Tikka masala z zielonym jackfruitem

Popularne danie w indyjskim stylu, kt贸re przygotujesz ju偶 w p贸艂 godziny! Dzi臋ki dodatkowi zielonego jackfruita jest w pe艂ni wega艅skie, przepyszne, a przy tym bogate w bia艂ko. Mleczko kokosowe dodaje ca艂o艣ci niesamowitej kremowo艣ci, a liczne przyprawy 鈥 niepodrabialnego aromatu.

Liczba porcji:

4

Czas: 30 min.

Poziom:

Poziom:

Sk艂adniki

  • 1 艂y偶eczka przyprawy Tikka Masala
  • 1 puszka mleczka kokosowego BIO 17-19%
  • 565 g zielonego jackfruita pokrojonego w kostk臋  
  • 200 g ry偶u ja艣minowego ugotowanego
  • 1 marchewka pokrojona w kostk臋 
  • 2 z膮bki czosnku pokrojone w plastry
  • 1 cebula pokrojona w pi贸ra 
  • 4 艂y偶ki pasty pomidorowej 
  • 3 艂y偶eczki oleju ro艣linnego 
  • 陆 艂y偶eczki kurkumy 
  • 陆 艂y偶eczki kminu rzymskiego 
  • 陆 艂y偶eczki tartego imbiru 
  • 陆 艂y偶eczki cynamonu mielonego
  • 1 ma艂y p臋czek kolendry drobno posiekany
  • 1 ma艂y p臋czek natki pietruszki drobno posiekany
  •  
  • TIP: Zamiast czosnku mo偶esz u偶y膰 oko艂o 2 艂y偶eczki naszej pasty z czosnku.
  • TIP: Zamiast imbiru mo偶esz u偶y膰 oko艂o 陆 艂y偶eczki naszej pasty z imbiru.

Spos贸b przygotowania

  1. W woku rozgrzej olej i podsma偶 na nim marchewk臋, cebul臋, czosnek oraz jackfruita. Nast臋pnie prze艂贸偶 wszystko do oddzielnego garnka.
  2. Na tym samym woku podsma偶 kurkum臋, kmin, imbir, cynamon i past臋 pomidorow膮, a nast臋pnie dodaj mleczko kokosowe i doprowad藕 ca艂o艣膰 do wrzenia.
  3. Przelej sos do garnka z warzywami, wymieszaj i dopraw przypraw膮 Tikka Masala.
  4. Podawaj z ry偶em, posypane natk膮 pietruszki i kolendr膮.
...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Tofu czosnkowo-miodowe z warzywami

Makaron Chow Mein po azjatycku

Wr贸膰 do poprzedniej strony

NASZE MARKI