Żeberka w sosie śliwkowym

Chińskie jedzenie to nie tylko kurczak słodko kwaśny. W menu można znaleźć również bardziej wyrafinowane smaki.

Liczba porcji:

4

Czas: 35 min + 100 min pieczenia

Poziom:

Średni

Poziom:

Łagodne

Składniki

  • 1 kg żeberek; umyte, osuszone,
  • 1 pęczek dymki; pokrojona w kawałki
  • 10 g grzybów Shiitake; przygotowane według wskazań na opakowaniu
  • 4 ząbki czosnku; pokrojony w cienkie plastry
  • 2 cm korzenia imbiru; pokrojony w cienkie plastry
  • 1 ½ łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki oleju; do smażenia

Sos

  • 50 ml sosu sojowego jasnego
  • 70 ml sosu sojowego ciemnego
  • 180 ml sosu śliwkowego
  • 60 ml sosu czosnkowego z miodem

Marynata

  • 15 ml sosu sojowego ciemnego
  • 10 ml sosu sojowego jasnego
  • 2 ząbki czosnku; drobno pokrojony

Sposób przygotowania

  1.  Składniki marynaty wymieszaj w misce. Dodaj żeberka i odstaw do zamarynowania na 15 minut.
  2.  Na mocno rozgrzaną patelnię wlej olej i obsmaż żeberka na złoty kolor. Dodaj imbir, czosnek, dymkę grzyby oraz pieprz i smaż wszystko przez 2 minuty.
  3.  Składniki sosu wymieszaj w miseczce. Całość wlej na patelnię.
  4.  Żeberka duś pod przykryciem przez 8-10 minut, na średnim ogniu. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i dolej wodę.
  5.  Piekarnik nagrzej do temperatury 150°C i piecz żeberka ok. 100 minut (do uzyskania miękkości mięsa).
Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI