Żeberka w sosie śliwkowym
Chińskie jedzenie to nie tylko kurczak słodko kwaśny. W menu można znaleźć również bardziej wyrafinowane smaki.
Liczba porcji: 4
Czas: 35 min + 100 min pieczenia
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 1 kg żeberek; umyte, osuszone,
- 1 pęczek dymki; pokrojona w kawałki
- 10 g grzybów Shiitake; przygotowane według wskazań na opakowaniu
- 4 ząbki czosnku; pokrojony w cienkie plastry
- 2 cm korzenia imbiru; pokrojony w cienkie plastry
- 1 ½ łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- 200 ml wody
- 2 łyżki oleju; do smażenia
Sos
- 50 ml sosu sojowego jasnego
- 70 ml sosu sojowego ciemnego
- 180 ml sosu śliwkowego
- 60 ml sosu czosnkowego z miodem
Marynata
- 15 ml sosu sojowego ciemnego
- 10 ml sosu sojowego jasnego
- 2 ząbki czosnku; drobno pokrojony
Sposób przygotowania
- Składniki marynaty wymieszaj w misce. Dodaj żeberka i odstaw do zamarynowania na 15 minut.
- Na mocno rozgrzaną patelnię wlej olej i obsmaż żeberka na złoty kolor. Dodaj imbir, czosnek, dymkę grzyby oraz pieprz i smaż wszystko przez 2 minuty.
- Składniki sosu wymieszaj w miseczce. Całość wlej na patelnię.
- Żeberka duś pod przykryciem przez 8-10 minut, na średnim ogniu. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i dolej wodę.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 150°C i piecz żeberka ok. 100 minut (do uzyskania miękkości mięsa).