Zupa dyniowa z czerwonym curry i chorizo
Jesień niewątpliwie kojarzy się z dynią. My szczerze uwielbimy to warzywo za jej szerokie zastosowanie w kuchni. Przedstawiamy pomysł naszego szefa kuchni Jarka Owczarczyka na kremową zupę z dyni oraz chorizo w towarzystwie naszych niezastąpionych, aromatycznych produktów.
Liczba porcji: 4
Czas: 35 min.
Ostrość:
Składniki
- 400 ml Mleczka kokosowego 12-14% House of Asia
- 2 łyżeczki Pasty z czosnek, imbiru i chili House of Asia
- 2 łyżeczki Pasty curry czerwonej Kanokwan
- 500 ml bulionu warzywnego
- 0,5 kg dyni hokkaido
- 0,2 kg obranej i pokrojonej w plastry marchewki
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 100 g kiełbasy chorizo pokrojonej w drobną kostkę.
- 3 łyżki oleju
- Sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej kolendry
Sposób przygotowania
- Warzywa ułóż na blasze do pieczenie, wymieszaj z oliwą i piecz do miękkości (około 15 minut) w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
- Do garnka wlej bulion, dodaj upieczone warzywa, mleczko kokosowe pastę curry oraz pastę z imbiru, czosnku i chili, następnie zmiksuj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby przetrzyj zupę przez sito.
- Kiełbasę chorizo wrzuć na patelnię, na średni ogień i wytop z niej tłuszcz. Gorący krem z dyni podawaj z chrupiącym chorizo i kolendrą.