House of Asia
Żurek z grzybami shiitake House of Asia

Żurek z grzybami Shiitake

35 min.
4 porcje
łagodne
Azjatycka Grzyby powyżej 30 minut

Żurek to znana polska potrawa, ale ze względu na gamę produktów w naszym asortymencie, które mają szerokie zastosowanie, postanowiliśmy dodać do tej potrawy trochę Azji. Przekonajcie się, że żurek z dodatkiem kremowego mleczka kokosowego i niezwykle aromatycznych oraz sprężystych grzybów Shiitake może dorównać niejednemu domowemu przepisowi.

 

4.9 / 5. Ilość głosów: 10

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 200 ml Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
  • 30 Grzybów Shiitake suszonych House of Asia
  • 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 drobno posiekane ząbki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml zakwasu do żurku 
  • 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
  • 1 pietruszka pokrojona w drobną kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę 
  • 2 jajka
  • 2 łyżki startego chrzanu 
  • 2 łyżeczki majeranku
  • Świeżo mielony pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju 

Sposób przygotowania

  1. Jajka ugotuj na twardo przez 7 minut.
  2. Grzyby zalej zimną wodą i gotuj przez 30 minut. Po tym czasie odcedź je i pokrój w paski, a wodę z gotowania odstaw.
  3. Marchewkę, pietruszkę oraz grzyby shiitake podsmaż w garnku na oleju, dodaj cebulę oraz czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj bulion warzywny, zakwas i całość gotuj na wolnym ogniu przez 20 min. Dopraw do smaku sosem sojowym, świeżo mielonym pieprzem, majerankiem, a pod koniec dodaj chrzan wymieszany z mleczkiem kokosowym. Doprowadź do wrzenia.
  4. Przygotowany żurek podawaj z wcześniej ugotowanym jajkiem.

TIP: Dla uzyskania mocniejszego aromatu grzybów w zupie, do przygotowania bulionu możesz użyć wody po gotowaniu grzybów shiitake. 

Tu kupisz nasze produkty

Wypróbuj inne przepisy