Błyskawiczna zupa Tom Yum z tofu
Sprawdź przepis na pyszną i aromatyczną zupę z pastą Tom Yum. Wyczuwalny dodatek trawy cytrynowej, chili i galandalu w paście sprawia, że dodanie pasty do dań nadaje im egzotycznego, pikantnego smaku i aromatu.
Liczba porcji: 2
Czas: 10 min
Ostrość:
Średnio ostre
Składniki
- 60 ml mleczka kokosowego 5-7%
- 3 łyżeczki pasty Tom Yum
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka soku z limonki
- 6 szt. grzybów słomkowych
- ½ małej czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
- 8 małych pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół
- 150 g tofu
Sposób przygotowania
- Na łyżce oleju podsmaż cebulę. Następnie zalej ją 0,5 l wrzątku, dodaj 3 płaskie łyżeczki pasty Tom Yum oraz łyżeczkę i zagotuj.
- Dodaj tofu, ponownie zagotuj i zmniejsz ogień. Po chwili dodaj pokrojone pieczarki i gotuj przez 2 minuty. Następnie dodaj pomidorki koktajlowe, łyżkę sosu rybnego oraz łyżkę soku z limonki i zamieszaj.
- Po minucie dolej 60 ml mleka kokosowego i doprowadź do wrzenia. Danie jest gotowe.
Podawaj w miseczkach udekorowane świeżą kolendrą.