House of Asia
Przepis Grillowany bakłażan w sosie sojowym House of Asia

Grillowany bakłażan teriyaki z fetą i granatem

15 min
4 porcje
łagodne
Warzywa Japońska do 15 minut

Wyjątkowy smak bakłażanów z grilla, zanurzonych w delikatnym i jednocześnie wyrazistym sosie sojowym, z pewnością oczaruje Twoje kubki smakowe. Nasza receptura jest starannie dopracowana, aby każdy kęs przynosił niesamowite doznania kulinarne. Bakłażany stają się miękkie i soczyste, a sos sojowy nadaje im niepowtarzalny, orientalny charakter. Idealne jako samodzielne danie lub dodatek do mięs i ryb, z pewnością staną się hitem każdej imprezy czy rodzinnej kolacji. Spróbuj już dziś i przekonaj się, jak łatwo można podnieść smak swoich potraw na wyższy poziom!

 

 

4.9 / 5. Ilość głosów: 13

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 50 ml Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 50 ml Sosu Teriyaki House of Asia
  • 1 łyżeczka Przyprawy kuchni Japońskiej House of Asia
  • 1 łyżeczka Białego sezamu House of Asia
  • 2 bakłażany
  • 50 ml wody
  • 50 g sera feta pokrojonej w małą kostkę
  • 2 łyżki pestek granatu
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • Sól i pieprz czarny
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Bakłażana przekrój na pół, natnij kratkę po stronie miąższu, posól i odstaw na 15 minut. Następnie opłucz i pozostaw na ręczniku papierowym do osuszenia. Po tym czasie zamarynuj go w oliwie z oliwek, przyprawie japońskiej oraz w świeżo mielonym pieprzu.
  2. W misce przygotuj sos: wymieszaj sos sojowy, sos teriyaki i wodę.
  3. Na rozgrzanym ruszcie ułóż bakłażana skórą do dołu. Posmaruj sosem i grilluj 3-4 minuty, następnie obróć, znowu posmaruj sosem i grilluj kolejne kilka minut. Powtarzaj czynności kilka razy do momentu, aż bakłażan będzie miękki, a sos skarmelizowany.
  4. Gotowego bakłażana posmaruj ostatni raz sosem, posyp fetą, granatem oraz świeżymi ziołami i sezamem.

Tu kupisz nasze produkty

Wypróbuj inne przepisy