Grillowany łosoś Teriyaki
Ryba na grillu? Czemu nie! Ta przygotowana w marynacie w słodko-wytrawnym sosie Teriyaki będzie doskonałą propozycją.
Składniki
- 50 ml Sosu Teriyaki House of Asia
- 1 łyżkę Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 łyżeczkę Pasty Miso Shiro House of Asia
- 1 łyżeczka Sezamu białego House of Asia
- 600 g filetu z łososia ze skórą
- skórka z limonki
- garść szczypiorku drobno pokrojonego
- Sól i pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania
- Filet z łososia posyp startą skórką z limonki, przypraw solą oraz pieprzem. Odstaw na około 30 minut.
- Przygotuj sos mieszając ze sobą sos teriyaki, sojowy oraz pastę miso.
- Rozgrzej grilla lub patelnię grillową. Ułóż łososia skórą do dołu i smaż przez 7–8 minut. Posmaruj porcją przygotowanego sosu. Następnie obróć na drugą stronę i smaż kolejne 3 – 4 minuty. Gotowego łososia przełóż na deskę, posmaruj ponownie sosem. Przed podaniem posyp sezamem i szczypiorkiem.
Do łososia świetnie pasują warzywa, tj.: szparagi, papryka, cebula. Posmaruj je sosem teriyaki i ugrilluj razem z rybą.