Grillowany łosoś w sosie teriyaki House of Asia

Grillowany łosoś Teriyaki

45 min.
4 porcje
łagodne

5 / 5. Ilość głosów: 5

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Ryba na grillu? Czemu nie! Ta przygotowana w marynacie w słodko-wytrawnym sosie Teriyaki będzie doskonałą propozycją.

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Filet z łososia posyp startą skórką z limonki, przypraw solą oraz pieprzem. Odstaw na około 30 minut.
  2. Przygotuj sos mieszając ze sobą sos teriyaki, sojowy oraz pastę miso.
  3. Rozgrzej grilla lub patelnię grillową. Ułóż łososia skórą do dołu i smaż przez 7–8 minut. Posmaruj porcją przygotowanego sosu. Następnie obróć na drugą stronę i smaż kolejne 3 – 4 minuty. Gotowego łososia przełóż na deskę, posmaruj ponownie sosem. Przed podaniem posyp sezamem i szczypiorkiem.

Do łososia świetnie pasują warzywa, tj.: szparagi, papryka, cebula. Posmaruj je sosem teriyaki i ugrilluj razem z rybą.

Tu kupisz nasze produkty