House of Asia
Grillowane krewetki w kokosowym sosie chipotle House of Asia Casa de Mexico vanomano_

Grillowane krewetki w kokosowym sosie chipotle

30 min.
2 porcje
łagodne
Krewetki Warzywa Ryż Tajska 15-30 minut

Czy da się połączyć kuchnię meksykańską i azjatycką? Oczywiście, że tak! Koniecznie zerknijcie na aromatyczny przepis na grillowane krewetki skąpane w kokosowym sosie z chipotle podane z marynowaną cebulą i ryżem jaśminowym. Dziękujemy za przepis vanomano_

5 / 5. Ilość głosów: 3

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 400 ml mleczka kokosowe 20-22%
  • 2 listki nori 
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1-2 papryczki chipotle 
  • 150 g ryżu jaśminowego tajskiego
  • 200-250 g krewetek surowych
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 sztuka limonki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • garść kolendry
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Krewetki obierz, osusz, posmaruj olejem i dopraw solą.
  2. Cebulę pokrój w pióra, zalej wrzątkiem na 15 minut po czym odcedź i skrop sokiem z limonki.
  3. W moździerzu utrzyj papryczki z mleczkiem kokosowym lub drobno posiekaj i wymieszaj.
  4. Przygotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
  5. Listki nori posmaruj marynatą z papryczek i susz je w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, kontroluj, wyjmij kiedy będą kruche.
  6. Upraż czarny sezam i zblenduj go razem z nori.
  7. Kokosowy sos podgrzej na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Jeśli jest zbyt rzadki dodaj 2 łyżeczki tapioki lub skrobi ziemniaczanej. 
  8. Krewetki grilluj od suchej patelni po 2-3 minuty na stronie. 
  9. Na talerz wyłóż ryż i posyp go furikake z nori i sezamu, następnie wylej ciepły sos, dodaj krewetki, marynowaną cebulę, kolendrę oraz zetrzyj skórkę z limonki.

Tu kupisz nasze produkty