House of Asia
Pad thai z krewetkami House of Asia

Pad thai z krewetkami i zieloną dymką

30 min.
2 porcje
lekko pikantne
Krewetki Makaron Warzywa Tajska 15-30 minut

Poznajcie przepis na jedno z najpopularniejszych tajskich dań, które jest szybkie w przygotowaniu, a przy tym pełne smaku i aromatu. Dziękujemy za wykonanie naszego przepisu i propozycję podania food.square.

4.4 / 5. Ilość głosów: 8

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 100 g makaronu ryżowego 5mm
  • 1 łyżeczka pasty z czosnku lub 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 70 g pasty Pad Thai Kanokwan
  • 6 obranych i oczyszczonych krewetek (16×20) lub 100 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju

Opcjonalnie:

  • 4 łyżki zielonej dymki pokrojonej w 3 cm słupki
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania

  1. Makaron namocz w zimnej wodzie i odstaw na 30 min.
  2. Do rozgrzanego woka wlej olej, podsmaż cebulę z czosnkiem i dodaj krewetki. Smaż minutę i odłóż.
  3. Do woka wbij jajka i poczekaj, aż się zetną. Dodaj namoczony wcześniej makaron i wymieszaj z pastą pad thai. Na koniec opcjonalnie posyp danie dymką i orzeszkami.

TIP: Jeśli makaron będzie zbyt twardy, dolej wrzącej wody.

Aby wzbogacić danie możesz dodać kiełki fasoli mung, kolendrę i limonkę.

Tu kupisz nasze produkty